Велики интерес за изградњу соларних и вјетро електрана

СРНА
Велики интерес за изградњу соларних и вјетро електрана

БАЊАЛУКА - Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић и министар енергије, рударства и индустрије Федерације БиХ /ФБиХ/ Ведран Лакић констатовали су да је потребно додатно радити на развоју електропреносних капацитета у БиХ, те да у оба ентитета постоји постоји изузетно велики интерес за изградњу соларних електрана и вјетроелектрана.

"Заједнички је констатовано да у оба ентитета постоји изузетно велики интерес за изградњу соларних електрана и вјетроелектрана, нарочито на подручју Херцеговине, те да је стога потребно додатно радити на развоју електропреносних капацитета у БиХ", саопштено је из Министарства енергетике и рударства Републике Српске.

У саопштењу се наводи да су на данашњем састанку у Бањалуци Ђокић и Лакић у том смислу истакли неопходност непосреднијег дјеловања и сарадње оба ресорна министарства са "Електропреносом БиХ", на начин да она буду више оперативно и стално укључена у активности које се тичу овог питања.

На састанку су разматрана актуелна питања у вези са међусобном сарадњом и дефинисани правци заједничког дјеловања у наредном периоду, додаје се у саопштењу.

Разговарано је о развојним пројектима у области енергетике на нивоу Републике Српске и ФБиХ, као и о наставку имплементације започетих активности у ресорним областима два министарства.

У саопштењу се наводи да су министри изразили потребу да се, путем континуиране комуникације и координације активности, усагласе и понуде спроводива рјешења за нека од отворених питања.

"На састанку је било ријечи и о испуњавању обавеза из Трећег енергетског пакета, прије свега о закону о регулатору електричне енергије и природног гаса, преносу и тржишту електричне енергије у БиХ. Наглашено је да је у интересу оба ентитета да се рад на том закону поново покрене и настави кроз рад радне групе, а с циљем његовог коначног усвајања", истиче се у саопштењу.

Учесници састанка разговарали су и о реализацији пројеката изградње гасне инфраструктуре, истакавши да је она веома значајна, посебно са становишта диверсификације извора снабдијевања, те да се очекује од Савјета министара да настави активности с циљем потписивања уговора између БиХ и Србије и БиХ и Хрватске који се тичу пројеката изградње гасовода према овим сусједним земљама.

Ђокић и Лакић су истакли да је сарадња између ентитета изузетно значајна као предуслов за свеукупни економски раст и развој и успјешну реализацију многих активности које је БиХ преузела као потписница Уговора о Енергетској заједници и других међународних докумената.

На састанку је закључено да је у претходних неколико година начињен велики искорак и напредак у погледу усклађивања домаћег законодавства са европским, те да тим путем треба наставити, у складу са уставним надлежностима, додаје се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана