Велики број вјерника на обиљежавању празника Велика Госпојина у Доњем Вакуфу

Милан Вујић
Велики број вјерника на обиљежавању празника Велика Госпојина у Доњем Вакуфу

ДОЊИ ВАКУФ- Српска православна црква данас прославља празник Успења Пресвете Богородице, у народу познат као Велика Госпојина, један од највећих хришћанских празника посвећен Богородици.

Прослава се одржава и у храму Успенија Пресвете Богородице у Доњем Вакуфу, поводом славе храма.

Служби присуствује више стотина вјерника, од којих је већи број из Градишке, пријератних становника Доњег Вакуфа.

И ове године у сарадњи са Градском управом организован је бесплатан превоз из Градишке.

Један од организатора одласка у Доњи Вакуф Славко Мекињић рекао је да је орагнизовани превоз почео 2012. године и додао да је посљедњих година све више младих заинтересовано да, на дан када се обиљежава храмовна слава, посјете свој завичај.

Према ријечима Миладина Самарџића, свештеника Парохије доњовакуфске, Велика Госпојина је велики празник који је веома поштован у народу. 

-Припадници православне вјере су се увијек окупљали око ове светиње у великом броју, а такав случај је и данас иако многи не живе у Доњем Вакуфу - истиче свештеник Самарџић.

Он додаје да и ове године овој прослави присуствују велики број вјерника из Градишке, Бијељине, Братунца, Новог Сада, па чак и из далеких земаља Европске уније и свијета.

-Вјерници ће прославити ову славу уз жељу да света Богородица буде на здравље, радост и помоћ свима који се данас помоле - ријечи су свештеника Самарџића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана