Велика заинтересованост за нову пољопривредну механизацију

СРНА
Велика заинтересованост за нову пољопривредну механизацију

ВИШЕГРАД - Велики број пољопривредника присуствовао је данас у Вишеграду презентацији јавног позива Фондације за одрживи развој "Прогресус" за додјелу бесповратних средстава за набавку пољопривредне механизације и опреме за произвођаче и прерађиваче хране.

Субвениција Владе Мађарске по кориснику је у максималном износу од 2.500 до 25.000 евра или до 70 одсто вриједности набављене машине или прикључка.

Сара Десанчић из Фондације "Прогресус" навела је да је ово други јавни позив за пољопривредне произвођаче, јер се први управо завршава и у току је подјела механизације.

"На овај позив могу аплицирати физичка лица која имају регистровано пољопривредно газдинство и правна лица, као и самостални предузетници који имају регистровану неку пољопривредну дјелатност", рекла је Десанчићева.

Она је додала да се апликације попуњавају онлајн путем званичног сајта ове фондације, с тим да је Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске одредило одређен број дистрибутера који ће бесплатно да попуњавају потребну документацију за заинтересована лица.

Десанчићева је појаснила да је за физичка лица потребна копија личне карте, рјешење о упису у регистар пољопривредних газдинстава, извод из Агенције за посредничке, информатичке и финансијске услуге /АПИФ/ и понуда, а за правна лица рјешење о регистрацији правног лица, овјерена копија овлаштеног лица за заступање.

Начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности општине Вишеград Милан Тасић рекао је да ова општина својим капацитетима стоји на располагању потенцијалним апликантима.

"Задовољни смо данашњим одзивом пољопривредника на данашњу презентацију, те се надамо да ће бити доста заинтересованих који ће се пријавити за ову врсту помоћи", рекао је Тасић.

Рок за пријаву је отворен до 14. октобра.

Циљ Фондације "Прогресус" и Владе Мађарске је јачање привредних односа између Републике Српске и Мађарске кроз повећање ефикасности и конкурентности пољопривредних произвођача и прерађивача, развој технологије производње, унапређење кориштења капацитета и управљања ресурсима, побољшање услова одрживости и пословања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана