Важно упозорење: Од сутра могуће поплаве због јаких падавина

GS
Важно упозорење: Од сутра могуће поплаве због јаких падавина

Агенција за водно подручје ријеке Саве издала је важно упозорење грађанима и институцијама за период: 02.07. до 03.07.2024. године.

Прогнозиран је пораст водостаја услијед нових значајнијих падавина на већем дијелу водног подручја ријеке Саве у ФБиХ, посебно на сливовима Босне, Сане, Дрине и Тиње.

Могуће су бујичне и урбане поплаве на сливовима ријека Сана, Саница и Блиха, на десним притокама ријеке Босне низводно од Сарајевског поља, на сливовима ријека Гостовић, Криваја, Лијешница, Усора, Спреча, Дрињача и Тиња.

У наредна два дана прогнозирано је ванредно хидролошко стање, посебно на подручју:

Доњег и средњег дијела слива ријеке Босне (на десним притокама ријеке Босне низводно од Сарајевског поља, на сливовима ријека Гостовић, Криваја, Лијешница, Усора, Спреча),Сливова Сане и Санице, Сливова Дрињаче и Тиње.

Обавјештење о прогнози ванредног хидролошког стања односи се на подручје општина у Унскосанском, Зеничко-добојском и Тузланском кантону.

“Сугеришемо надлежним институцијама да прате ситуацију на терену и поступају у складу с овлаштењима, а службама које проводе мјере и активности заштите и спашавања људи и материјалних добара препоручујемо појачан опрез.” навели су из Агенције.

“Надлежне службе цивилне заштите треба да упозоравају становништво да постоји опасност од приласка обалама с обзиром на могуће повећање дубина и брзина течења воде у ријекама, те да им правовремено дају обавјештење са упутама и смјерницама, како би становништво на вријеме одузело мјере самозаштите, с циљем смањења штета од штетног дјеловања поплава.” упозорили су из Агенције, преноси Н1.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана