Ватрогасци у Котор Варошу данима гасе пожар на депонији: Грађане гуше дим и смрад

Милијана Латиновић Радошевић
Ватрогасци у Котор Варошу данима гасе пожар на депонији: Грађане гуше дим и смрад

КОТОР ВАРОШ - Становнике Котор Вароша гуше дим и смрад који се шире са некадашње депоније гдје је прије пар дана избио пожар захвативши више од 10.000 квадрата и тешко да ће, према ријечима ватрогасаца, бити стављен под контролу прије викенда.

Иако је депонија затворена још прије деценију и по појединци и даље на тој локацији истресају смеће.

Мјештани кажу да ово није први пут те да је смрад у граду неподношљив.

- Није велики пламен, али је још горе што облак дима стално куља - кажу мјештани.

Старјешина Територијалне ватрогасне јединице у овој локалној заједници Данијел Ђурић, рекао је за “Глас Српске” да је највећи проблем то што гори у дубини од неколико метара.

- Површински дио пожара ћемо угасити, међутим проблем је тај подземни. Кад буду створени услови, односно угашена ватра на површини, уколико буде ријеч о мањој дубини, онда ћемо то рјешавати натапањем, а ако буде већа морамо засипати земљом - рекао је Ђурић, додајући да ће санирање и довођење у прихватљиво стање сигурно трајати данима.

Директор Комуналног предузећа “Бобас” Слободан Јурић рекао је да је узрок пожара највјероватније људски фактор.

- Депонија је затворена још 2009. године, инспектор је донио рјешење да се тамо не одлаже смеће него да га возимо у Рамиће. Међутим, депонија није санирана и грађани и даље илегално одлажу тамо отпад. Вријеме је погодно, висока температура, суша, а и политичка клима, иду избори. Сваке двије године највјероватније неко потпали ватру на депонији - истакао је Јурић за “Глас”.

Јурић је испричао да су у уторак након што је пријављен пожар гасили ватру све до вечерњих часова, али да је током ноћи прешла и на другу страну депоније.

- Гори велика површина. Људи су на терену, али је немогуће тако лако угасити пожар јер је ту много пластике и гори у дубини. Рјешење би била добра киша - казао је Јурић, додајући да у близини пожаришта нема кућа.

Први човјек општине Зденко Сакан истиче да је највјероватније узрок пожара људски фактор, али да се о разлозима може само нагађати.

- Депонија је из седамдесетих година, а иако је затворена када је почео одвоз смећа у Рамиће, грађани и даље тамо одлажу отпад, чак га остављају и путем до депоније - рекао је Сакан. Он је подсјетио да је слична ситуација била и прије пет година, када је пожар буктио неколико дана.

- Временске прилике су такве да дим не иде увис већ се разлијеже. Осјети се и у мојој канцеларији, а удаљена је ваздушном линијом три километра од те локације, онда можете замислити како је онима који су ближе депонији - рекао је Сакан и додао да није искључено да је у позадини свега политика, али да не може то да тврди јер локација није покривена камерама и биће веома тешко пронаћи починиоце.

Пријава

Руководство Комуналног предузећа “Бобас” поднијело је пријаву Полицијској станици Котор Варош. Захтијевају спровођење истраге и адекватно санкционисање појединаца који су, према њиховим тврдњама, намјерно изазвали пожар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана