Ватра на Зеленгори још није угашена

ГС
Ватра на Зеленгори још није угашена

Директор Националног парка "Сутјеска" Зоран Чанчар изјавио је да је пожар који је прексиноћ избио на обронцима Зеленгоре локализован, али да ватра још није угашена.

"Хеликоптер Хеликоптерског сервиса Републике Српске ангажован је на гашењу од раног јутра, али гашење отежава јак вјетар и велика количина дима", истакао је Чанчар за Срну, наводећи да је пожар избио на локалитету Велика Сиљевица, али да га вјетар разноси.

Чанчар је напоменуо да је терен неприступачан да би му људи могли прићи, као и да се, у зависности од вјетра, ватра појављује на различитим мјестима.

Ситуација, додао је Чанчар, није задовољавајућа, али за сада је важно да је пожар под контролом.

"Ватра је прво захватила траву и ниско и растиње, али преноси се према шуми. Ради се о високој шуми бора, коју би у случају да се пожар ту пренесе било јако тешко угасити. Дијелом је та шума захваћена ватром, али то је још ниског интензитета и приземно", нагласио је Чанчар.

Он је рекао да је узрок пожара највјероватније немарност и људски фактор, те је апеловао на све оне који бораве у природи на додатни опрез, јер је слиједи период изузетно високих температура и посљедице неодговорног понашања могу бити несагледиве.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана