Ватра из Дубровника више не пријети Српској

Милош Васиљевић
Ватра из Дубровника више не пријети Српској

ДУБРОВНИК - Ватрогасци из Требиња, Иванице и Равног успјели су да спријече да пожар из правца Дубровника пређе на територију Републике Српске, те становници Требиња могу да одахну.

Ово је за „Глас Српске” истакао замјеник старјешине у требињској Ватрогасној јединици Неђо Ћук.

- Велики пожар поред Дубровника и даље је активан, а куће којима је пријетио ноћас су одбрањене. Остало је још 300 метара пожарне линије, па се очекује да би пожар могао бити угашен до послијеподневних часова - истакао је

Он је истакао да је јутрос стање на на подручју Дубровника добро, тако да становници Требиња немају разлога за бојазан.

- Дејствовали су хрватски канадери, а ватрогасци из Равног, Иванице и ми пазили смо да не пређе на други дио територије - рекао је Ћук.

Како каже, ништа нису препуштали случају, те су од почетка овог пожара константно били у приправности.

 - Наше екипе су биле стално на терену, а брзим интервенцијама свих служби успјели смо да спријечимо штету - рекао је Ћук.

Оркански југо који је дувао јуче у Дубровачко-неретванској жупанији проузроковао је јако ширење пожара на подручју Жупе дубровачке - Плат. Тај су пожар јуче ујутру гасила три канадера али због вјетра више нису могли учествовати у гашењу.

- Синоћ смо успјели обранити куће. Горе врхови на неколико мјеста. Све је одбијено, али требамо бити јако опрезни. Сви ватрогасци су на терену и очекујемо долазак два канадера. Међутим, морамо бити на опрезу због вјетра - казао је за „Вечерњи лист” командант Ватрогасне заједнице Дубровачко-неретванске жупаније Стјепан Симовић.

Жупан Никола Доброславић обишао је пожариште с начелником Жупе дубровачке Силвијом Нарделијем и начелником Конавала Божом Ласићем, те Симовићем.

- Квалитетан ангажман ватрогасаца, активни грађани помоћ канадера нису били довољни па је угоженост и даље велика. Ноћ је била тешка, а очекујемо поново ангажман канадера - поручио је Доброславић.

Уз домаће снаге и припаднике Интервенцијске ватрогасне јединице Дубровник, на пожариште су упућени и припадници интервенцијских ватрогасних јединица Сплит, Задар и Шибеник.

На терену је од синоћ око 150 ватрогасаца.

Пожар је захватио Плат и Солине, а ватре је било и изнад Брашине. Према информацијама Жупљана захваћено је и Пострање, Буићи те Малаштица, а вјетар носи ватру и даље. На Петрачи је око 18 часова јуче евакуисано и неколико кућа.

С пожаром у Жупи дубровачкој појавили су се и додатни проблем – детонирани су остаци мина из протеклог рата на брду изнад Петраче.

 

Објављен је драматичнан снимак ватре који се синоћ ширила великом брзином. Симовић каже да је пожар већ био прешао у БиХ, али је ширење спријечено.

Подсјећемо, претходних дана у Републици Српској имали смо шумске пожаре на подручју Билеће и Гацка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана