Васкршња трпеза дупло скупља него лани

Милош Васиљевић
Васкршња трпеза дупло скупља него лани

БАЊАЛУКА - Домаћинства у Српској увелико се припремају за Васкрс, а с обзиром на енормна поскупљења основних животних намирница, грађани ће, како би трпеза за највећи хришћански празник била богата, морати издвојити чак дупло више новца него лани.

Након поскупљења брашна, уља и меса уочи празника услиједили су нове цијене јаја, али и живе ваге прасића и јагњади, који су често дио васкршње трпезе. Картон јаја, зависно од маркета, кошта од осам до десет марака, док су месо и све друге незаобилазне намирнице поскупјели најмање за 20 одсто, што забрињава грађане, чији је новчаник ионако плитак.

Наша екипа обишла је и неке маркете у Бањалуци, гдје смо се увјерили у празничне гужве, а власници продавница задовољно трљају руке.

- Појачана је куповина ових дана, већ су стигли и наши људи из дијаспоре, што значи да су корпе пуне. Најтраженија су јаја, која на акцији коштају 7,95 КМ по картону - рекли су нам из “Хипер Корт маркета” у бањалучком насељу Дервиши.

И на тржници у највећем граду Српске гужве су свакодневне, а продавци кажу да купци не штеде, без обзира на скок цијена.

- И ми се радујемо Васкрсу, прво због празника, али и због добре потражње. Воће и поврће је све траженије, уз велику потражњу за јајима. Иако су домаћа јаја и до 12 марака по картону, сигурно су траженија од оних у маркету - рекао је трговац Милан Кременовић.

Предсједница Удружења потрошача “Оаза” из Требиња Недељка Илић рекла је за “Глас Српске” да ће свакодневна поскупљења неминовно утицати и на васкршњу трпезу.

- Оно што је код нашег народа обичај је да ће се сви потрудити да припреме богату трпезу и обиљеже Васкрс како доликује. Ако ћете иоле богатију трпезу, треба издвојити минимум 300 марака, а они са скромнијим новчаником гледаће да офарбају јаја те да имају нешто прикладно на столу, а и то ће их коштати минимум 100 марака - рекла је Илићева.

Додаје да се за Васкрс, Божић и славу не штеди, али људи морају за неке намирнице да издвоје и чак дупло више новца него лани. Ипак, наглашава да се већина на вријеме припреми, јер оставља новац “са стране” за велике празнике.

- Огромна је разлика у односу на прошлу годину, све је поскупјело за најмање 50 одсто. Потребан је новац за печење, мезу, пите, јаја и све остало - казала је Илићева.

С њом се слаже и домаћица из бијељинског села Амајлије Милица Мајсторовић, која каже да ће овогодишња васкршња трпеза бити најскупља до сад, али истиче да радост празника поништава сва поскупљења.

- Већ сам почела да припремам васкршњу трпезу, јер је ред да буде богата. Тада смо сви на окупу, долазе и дјеце са студија из Новог Сада, тако да је овај празник за нас посебан - рекла је Мајсторовићева.

Наглашава да се у Семберији доста тога производи и да скоро свака кућа има домаће производе па им поскупљења мало лашке падају.

- Све је скочило, не знам гдје ово иде и када ће стати. Али, ето на срећу, имамо своју фарму свиња, али и кокошке, тако да не морамо куповати. Не менију ће свакако бити и сарма, пите и колачи. Ипак, сматрам да је важније да тај дан будемо сви заједно, него шта ће бити на столу - додала је Мајсторовићева.

 Фарбање јаја

Док се становници села традиционално одлучују да јаја фарбају у луковини, трави или воском, у граду обично то раде бојом из кесице коју купују у продавницама.

- Већ увелико људи купују боје, најчешће црвену, док се неки одлучују за плаву или љубичасту. Ту се цијена није претјерано мијењала у односу на претходну годину, можда су скупље за двадесетак фенинга - казали су у продавници у бањалучком насељу Обилићево.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана