Васкршња чаролија засијала на сјеверу Косова

Ведрана Кулага Симић
Васкршња чаролија засијала на сјеверу Косова

КОСОВСКА МИТРОВИЦА - Када се мале руке сложе, а веће им помогну, могуће је све па тако од канапа и тањира настају зеке, јаја од креп-папира, корпице од штапића, а доказа да за машту нема граница ових дана, и више него иначе, има у просторијама Дневног центра “Подржи ме - 9. јануар” на сјеверу Косова и Метохије, у којем су дјеца и млади са потешкоћама у развоју створили чаробне васкршње украсе.

Радионица до радионице, готово од јутра до сутра, а вриједни штићеници нису гледали на сат. Вријеме су провели мијешајући боје да јаја буду што шаренија, а корпице веселије. Да покажу да знају, могу и желе, и да у себи заправо имају посебност која их чини најискренијим и најтоплијим душама које ходају овом суровом планетом.

Боје, и то оне највеселије, како и доликује Васкрсу, доминирале су у центру у којем су марљиво радили како би имали и за базар, али и да остане покоји украс на њиховим, већ крцатим полицама у знак сјећања на још један празник који су провели заједно, смијали се и дружили. Били срећни јер су корисни.

Срећу и понос није могла да скрије ни предсједница Удружења родитеља дјеце са потешкоћама у развоју “Подржи ме” Ивана Ракић. За “Глас” се јавила управо из Дневног центра који се налази у Косовској Митровици који им је и сигурно уточиште и мјесто за игру, едукацију и социјализацију.

За вријеме разговора у позадини се чула граја, а и сама је рекла да су им пуне радионице јер дјеца спремају украсе за васкршње празнике.

- Атмосфера је весела. Осети се дух празника. Леп нам је простор и могу да захвалим Републици Српској. Добро знате да је Удружење родитеља заправо  Центар “Подржи ме - 9 јануар”. Носи тај назив  јер смо га и добили захваљујући Републици Српској која је изградила центар. Недостаје нам још доста тога, али идемо мало-помало. Прије неких месец поставили смо лифт и захвална сам свима у Републици Српској - истакла је на почетку разговора.

Дневни центар је, не крије, прави понос и града и све дјеце.

- Пружили смо им могућност и простор у којем се осећају као код своје куће. И они и родитељи. Овде нису само деца. Ту су и родитељи. Осим радионица, ту су нам и психолози, дефектолози и други који раде с њима. Број породица нам је, нажалост, порастао. Доста је деце до шест година са дијагнозама. Сада имамо укупно 189 чланова - прича Ракићева која ни овај пут није могла, а да посебно не захвали Српској и свим људима који су им помогли да стану на ноге, добију свој простор у којем љубави не мањка.

А и како би када је јасно да дјеци и младима тако мало треба, а истовремено толико много дају заузврат.

- Они јесу деца са потешкоћама у развоју, али желимо да им покажемо да и они могу да направе заиста лепе украсе. То се и види. Њихове корпице, јаја и све друго што су правили, бојили, лепили... не могу да опишем колико су то лепи радови, пуни креативности и колико све то заправо њима значи. Нама је драго што нас Република Српска не заборавља. Зна у каквој смо ситуацији, да живимо тешко, а као мајка и неко ко је сав у овоме знам колико је свега потребно деци, од лекова, “памперса” и оброка - каже Ракићева.

Ситуација је тешка, и све тежа, тихо рече она, на Косову и Метохији.

- Гледамо у вас, гледамо у Републику Српску. Не знате колико ценимо то што нам нисте окренули леђа и знамо да ћемо и у будућности имати подршку и да ћемо стати на ноге, да ћемо се сви још више поносити овим центром, како ми на Косову и Метохији, тако и сви у Српској јер ми смо ти који овде представљамо Републику Српску у најбољем светлу. Тако и треба јер нам је Српска највише пружила - рекла је Ракићева која има кћеркицу са аутизмом.

Дневни центар је највећа подршка, прије свега родитељима, а дјеци велики ослонац. Стигао им је лифт, надају се да ће једног дана добити сензорну собу, а сањају и о биоскопској сали у којој би могли да одржавају представе, да оно што сниме и погледају, али и да позову и друге да им се придруже.

- Центар је, иначе, отворен и за децу која дођу из вртића и школе да се друже с њима. Јако им се обрадују и заиста се поносимо овим простором, али не кријемо да има још доста тога да се ради. Надамо се да ћемо, ако смо већ оволико урадили заједно, на крају и имати све што нам треба. И сада смо срећни и веома захвални. Ово је кућа коју смо заједно градили - поручила је на крају Ракићева честитајући свима Васкрс и преносећи жеље оних којима је Дневни центар постао дом.

Центар “Подржи ме - 9. јануар” у сјеверном дијелу Косовске Митровиће је највећи пројекат који је реализован посредством бањалучког Одбора за помоћ Србима на Косову и Метохији. Изградња и опремање овог центра су резултат хуманости грађана, институција и организација Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана