Вапај пољопривредника из Српске уочи почетка сезоне: Воће и поврће у камионима не смије чекати

Анита Јанковић Речевић
Вапај пољопривредника из Српске уочи почетка сезоне: Воће и поврће у камионима не смије чекати

БАЊАЛУКА - Сезона извоза лако кварљиве робе попут шљиве, краставца корнишона, кромпира, малине и купине креће за десетак дана, а домаћи воћари и повртари у страху су да ће и ове године сабирати губитке због отежаног преласка границе, због чега апелују на власти БиХ да ово питање представе као приоритет када сједну за преговарачки сто са хрватским министрима.

БиХ са Хрватском има 17 граничних прелаза, а посебан статус имају само Градишка и Бијача. Ријеч је о прелазима на којима постоје сви неопходни инспекцијски органи за преглед робе биљног и животињског поријекла, живих животиња и слично. Због такве ситуације током љетне сезоне, када стигне воће и поврће, стварају се огромне гужве јер лако кварљива роба захтијева преглед фитосанитарне инспекције чије је радно вријеме у Хрватској од седам до 15 часова и то искључиво радним данима. Усљед вишесатног чекања у камионима воће и поврће пропадају, а произвођачи су неријетко принуђени да плаћају и пенале купцима на западу јер робу не стижу испоручити у договореном року.

Домаћи привредници на овај проблем упозоравају сваке године, али без много успјеха, наводећи да је састанак Савјета министара БиХ и Владе Хрватске, који треба да буде одржан у уторак у Загребу, идеална прилика да се коначно нађе рјешење.

Предсједник Управног одбора Удружења воћара РС и један од највећих произвођача шљиве у Угљевику Дарко Милошевић сматра да је крајње вријеме да ово питање буде ријешено у корист привредника у БиХ.

- Сваке године понављамо једну те исту причу, али нема слуха. Нон-стоп обећавају да ће нешто предузети, а крену радити тек кад сезона дође и ни тада ништа не постигну - жали се Милошевић.

Наглашава да сезона извоза шљиве креће у првој седмици јула, те да би надлежна министарства с обје стране до тада требало да дођу до рјешења.

- Док камион из БиХ уђе у ЕУ, теоретски прође готово три дана од бербе јер смо дужни према прописима Хрватске 24 сата раније да се најавимо. То је веома дуг период за кварљиву робу. С друге стране, тешко је прогнозирати термине испоруке јер не знамо колико ће роба стајати на граничним терминалима у Градишци - прича Милошевић и додаје да је током сезоне неопходно продужити радно вријеме фитосанитарне инспекције, али и отворити још један прелаз за транспорт лако кварљиве робе.

С тим је сагласан и предсједник Удружења повртара у Српској Дарко Илић.

- Власти БиХ се морају активније укључити у рјешавање овог проблема. Због временских непогода сумњам да ћемо ове сезоне уопште имати поврћа за извоз, али неће свака година бити оваква, тако да ово питање мора бити једна од тема састанка наших и хрватских министара. Неопходно нам је дуже радно вријеме фитосанитарног надзора, бар до 17 часова, али и да раде викендом јер поврће не беремо само радним данима - прича Илић.

Осим повртара и воћара, чекање на граници потешкоће ствара и превозницима.

- Откако је Хрватска ушла у Шенген зону, радно вријеме фитосанитарних инспектора скраћено је са 17 на 15 часова, што је заиста огроман проблем јер најкасније до 13 сати морамо бити на прелазу, у супротном, тога дана нећемо моћи обавити преглед ни оцаринити робу, тако да не можемо прећи ни границу, а тешко је у једном дану обрати, натоварити и стићи на границу до подне - категоричан је предсједник Удружења превозника за унутрашњи и међународни транспорт РС Никола Грбић.

Губици

Дарко Илић каже да повртари ове године огромне губитке сабирају и због кише која је уништила многе усјеве.  

- Буквално немамо шта понудити ни домаћем тржишту. Ситуација са усјевима је изузетно тешка. Вода је буквално појела све, рода скоро да и нема. Боримо се да одржимо касније сорте, јер су ране већ готове и штета је непоправљива. Људи тањирају и сију кукуруз по кромпиру који нису ни вадили - испричао је Илић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана