Вакцину против ХПВ-а за пола године примило 67 дјеце

Срна
Вакцину против ХПВ-а за пола године примило 67 дјеце

ПРИЈЕДОР - Вакцину против хуманог папилома вируса /ХПВ/ у Дому здравља Приједор за шест мјесеци примило је 67 дјеце, речено је Срни у овој установи.

У питању је 59 дјевојчица и осам дјечака, гдје је међу дјевојчицама највише петнаестогодишњакиња /26/, а међу дјечацима најбројнији су тринаестогодишњаци /пет/.

Из Дома здравља наводе да настављају активности упознавања јавности о значају вакцинације против ХПВ-а упознавањем родитеља на предавањима у основним школама и путем медија, а додатно ће тимови породичне медицине обављати и телефонско позивање и информисање родитеља дјеце која имају право на бесплатну вакцинацију против ХПВ-а.

Имунизација је почела 4. априла, обавља се у Хигијенско-епидемиолошкој служби у централном објекту Дома здравља сваким радним даном од 8.00 до 14.00 часова, а прије вакцинације потребан је стандардни преглед љекара породичне медицине.

Информације у вези са вакцинацијом против ХПВ-а могу се добити у Хигијенско-епидемиолошкој служби на телефон 052/238-104 или код изабраног доктора породичне медицине, као и путем електронске поште инфо@домздрављаприједор.ба.

Дом здравља Приједор обавља бесплатну вакцинацију дјеце од 11 до 14 година односно до навршене 15. године, а вакцинацију лица изван ових узраста спроводи Институт за јавно здравство Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана