Вакцина против рака буди наду у спас живота

Анита Јанковић Речевић
Вакцина против рака буди наду у спас живота

БАЊАЛУКА - Појава вакцине против рака, иако је још у тестној фази, изазвала је пажњу свјетске и домаће јавности која се нада да ће захваљујући најновијем медицинском достигнућу у будућности бити спасено више живота.

Британац у деветој деценији живота који болује од неизљечивог рака коже прва је особа која је добила експерименталну дозу вакцине против рака названу mRNA-4359, а у оквиру глобалне студије.

За разлику од традиционалних вакцина које се дају за спречавање болести, ова ће се давати онима који су већ обољели од рака, а резултати ће бити праћени на неколико стотина учесника из Велике Британије, САД и Аустралије у наредне три године.

Вакцина дјелује тако што наглашава специфичне протеинске маркере на ћелијама канцерогеног тумора на начин да сопствени имунолошки систем пацијента циљано напада ћелије рака. Стручњаци се надају да ће вакцине засноване на mRNA технологији најприје моћи да лијече карциноме коже и плућа.

Министар здравља Велике Британије Викторија Аткинс каже да би овој револуционарни развој могао да направи разлику у броју обољелих.

- Вакцина има потенцијал да спаси још више живота, јер мијењамо начин на који лијечимо ову страшну болест - рекла је Аткинсова.

Декан Медицинског факултета у Бањалуци Ранко Шкрбић сматра да је вакцина против карцинома засигурно будућност.

- Научници дуже вријеме настоје доћи до вакцине против одређених молекула које су заједничке неким карциномима са циљем стварања антитијела која би створила, народски речено, “војску” спремну да се одбрани од одређених мутација ћелија које претендују да постану малигне. И то је нешто што ће сигурно бити будућност медицине, ово је само почетак - рекао је Шкрбић и истакао да се свијет мора надати да ће вјештим и мудрим приступима успјети контролисати дио тих ствари, ако не све.

Предсједница Удружења пацијената обољелих од меланома РС “Ми смо са вама” Јасминка Средојевић каже да ју је вијест о вакцинацији првог човјека против рака изузетно обрадовала. 

- Неколико ужих чланова моје породице је преминуло од рака и када сам видјела ту вијест помислила сам, хвала ти, Боже, јер мислим да ће то бити велики помак у медицини. Надам се само да неће бити прескупа и да ће сви којима затреба моћи и да је приуште јер и сада постоје нове терапије са којима се карцином може држати под контролом. Међутим, шта то вриједи када су многима недостижне јер на мјесечном нивоу коштају око 6.000 КМ - казала је Средојевићева.

Да је вакцина против рака више него неопходна човјечанству показује стални раст броја обољелих од карцинома како у свијету, тако и у Српској.

Само на подручју Херцеговине сваке године је од 12 до 15 одсто више обољелих. 

- У 2023. години регистровано је више од 240 новообољелих, од којих је код 37 дијагностикован карцином дојке. У 2022. години забиљежено је 225 обољелих, у 2021. око 200 пацијената, а у 2020. регистровано је око 180 пацијената - рекао је шеф Службе за онкологију Болнице Требиње Мирко Колак и додао да та статистика не одступа од окружења.

Колак наглашава да су у Херцеговини најчешћи карцином плућа, дебелог цријева, простате и мокраћне бешике те да се стално суочавају с малигним обољењима код млађе популације, нарочито карцинома тестиса, који је изљечив ако се открије у раном стадијуму болести.

ХПВ

Грађанима Републике Српске од прошле године доступна је вакцина против хуманог папилома вируса (ХПВ) који је један од главних узрочника рака грлића материце. Према подацима Института за јавно здравство у Српској су до сада вакцинисане 2.542 особе.

- Та вакцина је цивилизацијски искорак и у Српској ћемо морати започети озбиљну кампању међу родитељима дјевојчица и дјечака како би што више дјеце било вакцинисано, јер превенира вирус који се преноси сексуалним путем и изазива тешке посљедице. На гинекологији УКЦРС имамо све више младих жена које су у поодмаклим фазама карцинома грлића материце који се могао превенирати да је било вакцине - рекао је Ранко Шкрбић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 15 беба
Рођено 15 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана