Вакцина против ХПВ-а - превенција карцинома грлића материце

Срна
Вакцина против ХПВ-а - превенција карцинома грлића материце

БАЊАЛУКА- Карцином грлића материце спада у оне који се у највећој мјери могу спријечити, и то вакцинацијом против ХПВ и редовним гинеколошким прегледима, због чега из Института за јавно здравство Републике Српске позивају родитеље дјеце од 11 до 14 година да се јаве породичном љекару ради имунизације дјеце.

Из Института истичу да вакцинација против ХПВ спречава око 90 одсто карцинома грлића материце, али и редовни гинеколошки прегледи који омогућавају правовремено препознавање преканцерозних лезија, у фази када постоји могућност успјешног лијечења.

"Вакцинација дјеце од 11 до 14 година, односно до 15. рођендана, вакцином против ХПВ-а у Српској је бесплатна и позивамо родитеље који још нису вакцинисали дјецу да се јаве свом породичном љекару да би заштитили своје дијете од обољења које овај вирус може да изазове", рекли су Срни у Институту.

Дјеца која су напунила 15 година или ће напунити до краја јуна 2023. године могу да се пријаве за бесплатну вакцинацију која се врши у двије дозе, у размаку од годину дана.

Вакцинација против ХПВ, коју препоручи доктор медицине или специјалиста одговарајуће гране медицине или која се тражи на лични захтјев корисника услуге, за лица изван узрасне групе од 11 до 14 година, спроводи се у Институту за јавно здравство Републике Српске и регионалним центрима Института, а трошкове сноси корисник услуге.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 17 беба
Рођено 17 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана