Вакцина “пакује” кофере туристима

Милијана Латиновић
Вакцина “пакује” кофере туристима

БАЊАЛУКА - Иако је пандемија вируса корона најјачи ударац задала сектору туризма у цијелом свијету, лањску сезону спасили су домаћи гости, а с обзиром на то да је имунизација већ почела, и туризам у Српској све наде полаже у вакцину.

Истакла је то за “Глас Српске” директорица Туристичке организације РС (ТОРС) Нада Јовановић, нагласивши да се запослени у сектору туризма лавовски боре да опстану, сачувају радна мјеста и унаприједе своју понуду да би овог љета имали шта да понуде посјетиоцима, домаћим, али и из региона и свијета, уколико пандемија стане.

Очекивања су за ову годину, истиче она, велика, а вакцина улива наду у стабилизацију епидемиолошке ситуације и излазак из кризе.

- Већ 1. марта организујемо онлајн конференцију са нашим представништвима у Москви и Санкт Петербургу. Иницијативу је покренуо Комитет за туризам Санкт Петербурга. С обзиром на то да туристи код њих уопште не могу да уђу, али је Русима путовање дозвољено, једна од дестинација на њиховој туристичкој мапи била би Српска. Циљ је да на овој конференцији презентујемо наше дестинације - рекла је Јовановићева, изразивши наду да овог љета кофери неће скупљати прашину.

Сумирајући прошлу годину, Јовановићева каже да је раст броја долазака и ноћења у јануару и фебруару прошле године наговјештавао изузетну годину те да нико није могао ни да наслути да ће након тога услиједити колапс у свим сферама живота.

- Статистика показује да је у прошлој години остварен 19.271 долазак, што је за 53 одсто мање него годину раније и 531.447 ноћења, што је за 45 одсто мање у односу на 2019. годину. У бањским центрима прошле године је остварено 44 одсто мање ноћења, на планинама 23 одсто мање, а у осталим туристичким мјестима број ноћења пао је за 55 одсто у односу на годину раније - истакла је Јовановићева.

Тако лошем резултату највише су допринијела дешавања из марта, априла, маја и половине јуна, када је готово цијели свијет био закључан, а туризам “на респиратору”.

У том периоду, истиче Јовановићева, Српска је забиљежила пад броја долазака туриста од 82 одсто и пад броја ноћења за 78 одсто.

Ипак, након благе стабилизације епидемиолошке ситуације и захваљујући мјерама Владе РС крајем љета и туризам је “почео да дише”.

- Могућност одмора на домаћим дестинацијама уз туристичке ваучере у вриједности од 100 марака утицала је на то да домаћи туризам опстане упркос свим потешкоћама, да се сачувају радна мјеста, што није било нимало лако, а у свему томе готово да нема дестинације на којој бар нешто није унапријеђено и побољшано. Захваљујући свему томе крај љета и почетак јесени обиљежило је повећање броја долазака и ноћења домаћих гостију - нагласила је Јовановићева.

 Ваучери

Нада Јовановић је истакла да је од 15. јуна прошле до 15. фебруара ове године искоришћено 30.450 туристичких ваучера, највише у Здравствено-туристичком центру Бања “Врућица”, Требињу и на Јахорини.

- Сви који су лани искористили ваучер могу то учинити и ове године и уз ту субвенцију ноћити у једном од 95 хотела који су у систему ваучера. На располагању им је 27 туристичких агенција преко којих када резервишу аранжман могу и да обезбиједе ваучер - појаснила је Јовановићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана