Уз Жабар бару до туристичког процвата

Јана Кезић
Уз Жабар бару до туристичког процвата

ПЕЛАГИЋЕВО - На језеру Жабар бара у Пелагићеву планирана је изградња савременог спортског и туристичког објекта, који би ову општину требало да смјести на мапу омиљених дестинација међу домаћим, али и страним туристима.

Наиме, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС расписало је јавни позив за додјелу концесије на подручју ове општине, у сврху обављања привредно-спортског риболова на риболовној води језера Жабар бара и изградње спортских и објеката туристичке инфраструктуре на земљишту око наведеног језера.

Концесиони пројекат подразумијева очување, заштиту и унапређивање рибљег фонда у риболовној води језера, обављање привредно-спортског риболова на воденим површинама у складу са одредбама Закона о рибарству и објеката туристичке инфраструктуре.

Како су навели, понуђач је дужан да уз понуду достави студију оправданости додјеле концесије са елементима процјене заштите животне средине. Рок за достављање понуда је 30 дана, а право учешћа имају домаћа и страна правна лица. У јавном позиву је наведено да је понуђач уз понуду дужан доставити одређену документацију, попут доказа надлежног органа да над понуђачем није покренут поступак стечаја или ликвидације и извод из банке као доказ да понуђач има властита финансијска средства у минималном износу од 100.000 марака за реализацију концесионог пројекта.

Уговор о концесији са изабраном фирмом биће закључен на рок који не може бити дужи од 20 година, рачунајући од дана закључења уговора о концесији. У јавном позиву стоји да је иницијативу за додјелу концесије поднијело привредно друштво “Царпс Бисер-Лике” из Пелагићева.

Начелник општине Пелагићево Славко Тешић рекао је за “Глас Српске” да је сва туристичка пажња ове општине усмјерена на језеро.

- Једва смо чекали да дође до овог тренутка који ће развити туристички потенцијал општине Пелагићево. Надамо се да ћемо што прије видјети ефекте улагања - рекао је Тешић.

Тренутно се на језеру, како каже, не налазе никакви туристички капацитети,  па је у овом моменту незахвално причати о висини улагања.

- На језеру тренутно функционише само спортски риболов и, искрено, до доласка ове локалне власти слабо се поклањала пажња језеру као највећој туристичкој атракцији и то не само општине Пелагићево него уопште овог дијела Српске - казао је Тешић.

Објаснио је да ће аутопут пролазити близу језера, па би било економски веома оправдан да се ту направи једно одмаралиште, јер би то допринијело развоју цјелокупне општине.

- Према нашим сазнањима, тамо ће се запослити 20 радника - рекао је Тешић додавши да подржавају сваку инвестицију која подразумијева запошљавање.

Накнаде

Концесиона накнада се састоји од једнократне концесионе накнаде за уступљено право и концесионе накнаде за коришћење концесионог добра.

- Минималан износ једнократне накнаде је 1,5 одсто од планиране инвестиције и износи не мање од 4.353 КМ. Концесиона накнада за коришћење предмета концесије минимално износи три одсто од укупног годишњег прихода од обављања концесионе дјелатности - наводи се у јавном позиву Министарства пољопривреде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана