Уз пројекат “Мали баштовани” дјеца се враћају природи: Вриједне ручице сију и окопавају биљке

Јана Кезић
Уз пројекат “Мали баштовани” дјеца се враћају природи: Вриједне ручице сију и окопавају биљке

БАЊАЛУКА - Окопавајући, заливајући и љубављу хранећи биљке најмлађи баштовани, тек мало виши од мотике, уче о значају природе и савладавају вјештине производње здраве хране.

Прилику да се врате природи малишанима у Бањалуци лани је пружио пројекат “Мали баштовани”, а ове године то задовољство имаће и дјевојчице и дјечаци у Бијељини.

Овај пројекат прошле године финансирала је Амбасада САД у БиХ, а од ове пројекат, као дио Програма преноса знања и вештина, финансира Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС уз сарадњу са Центром за стратешко развојне пројекте, Институтом за генетичке ресурсе и Пољопривредним факултетом у Бањалуци.

Координатор пројекта Петар Николић рекао је за “Глас Српске” да дјеца од малих ногу треба да проводе вријеме у природи, јер само тако могу да је заволе и упознају биљни и животињски свијет те да га прихвате као дио свог животног простора. Објаснио је да бесплатне радионице почињу ускоро на два локалитета у Бањалуци те на подручју Универзитетског града и у Бијељини на имању Пољопривредне и медицинске школе.

- Идеја је настала сасвим случајно када сам са својим малишанима био у  једној радњи и нашао мале грабље за дјецу те помислио како би било добро да постоји неки полигон на којем би се дјеца учила свим тим стварима око производње хране - рекао је Николић који је запослен на Пољопривредном факултету у Бањалуци.

Након тога, прича он, одлучио је да напише пројекат, а ове године и Министарство пољопривреде се укључило у пројекат .

- Жеља нам је да наредних година пројекат ширимо у нове градове, а малишани на бесплатним радионицама уче о сјетви, садњи и другом баштованским пословима. Они окопавају, заливају, беру биљке те скупљају сјеме за наредну годину - рекао је Николић, додајући да у Бањалуци за ову годину имају око 160 пријављене дјеце.

Према Николићевим ријечима, малишани ће бити подијељени у групе од по 10 полазника. Занимљиво је како каже, то што се почетак радионица поклопио са почетком пандемије, када се већ причало о могућим несташицама хране, а та је прича актуелна и данас због глобалне кризе.

Информације

За похађање радионица дјецу од три до 10 година можете да пријавите путем мејла: центарсрпЖгмаил.цом и поруком на “Фејсбук” страници пројекта Жмалибастовани или на број телефона 065/262-872 (Ивана Козомара). За сву дјецу радионице су бесплатне, а малишани се могу укључити током цијеле године.

- Има много заинтересоване дјеце, али прилагођаваћемо се некако док не обезбиједимо већи простор - рекао је Николић.

Анкета

Петар Николић истиче да је прошле године на крају пројекта урађена анкета с циљем добијања повратне информације од родитеља.

- Учествовало их је 55 и сви су рекли да су радионице позитивно утицале на однос дјеце према природи, да су разбијали неке страхове које су имали јер не проводе довољно времена у природи. Осим тога, изјаснили су се да су дјеца добрим дијелом промијенила навике у исхрани - рекао је Николић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана