Уз преносиве таблице лакше на друм!

Милијана Латиновић Радошевић
Уз преносиве таблице лакше на друм!

БАЊАЛУКА - У ауто-кућама у Републици Српској с нестрпљењем очекују да почне издавање преносивих регистарских таблица које би им у великој мјери олакшале пословање, а купцима омогућиле да брже и лакше тестирају новог четвороточкаша.

Након што су протекле седмице прве преносиве таблице у БиХ издате у Тузланском кантону, а потом и у Брчко дистрикту, “Глас Српске” сазнаје у Министарству унутрашњих послова РС да ће преносиве таблице веома брзо почети да буду издаване и у Српској.

Наиме, Законом о безбједности саобраћаја у БиХ још 2017. године предвиђено је увођење преносивих таблица, чиме би била омогућена бржа трговина, имајући у виду да се на издавање пробних таблица чека сатима, потом се оне морају враћати.

Директор продаје у компанији “Сладабони”, која у понуди има возила марке “тојота” Дарко Поповић рекао је за “Глас” да би им преносиве таблице и те како олакшале пословање.

- Имамо доста испорука возила, треба да аутомобиле извеземо до техничког прегледа. Уколико данас извозите три или четири возила до техничког, морате позвати шлеп-службу да бисте их превезли, а са преносивим таблицама одвезете једно возило, вратите се, ставите таблице на друго и све тако. Осим тога, биле би скраћене и административне процедуре, чекања на пробне таблице - испричао је Поповић, додавши да се након доношења закона чекало на израду правилника.

У ауто-салону “Бранковић ауто2 кажу да су до сада радили са пробним таблицама које важе пет дана.

- Пробне табле коштају од 100 до 120 марака, могу да трају пет дана са осигурањем. Требало би да буду издате исти дан када буде поднесен захтјев, може за пола сата, а уколико је гужва или падне систем, зна се догодити да буду готове тек сутра - рекли су у овом ауто-салону.

Колико трају процедуре најбоље знају грађани, који и по неколико часова чекају у редовима да би добили пробне таблице.

- Прије пола године супруг и ја смо куповали аутомобил. Након два сата чекања у реду да бисмо поднијели захтјев за пробне таблице да можемо извести ауто из салона, пао је систем, тако да смо морали доћи тек сутра. Чини ми се да код нас у БиХ влада неко неписано правило да се закомпликије што више може све па тако и то - казала је Бањалучанка Ирина П.

Преносиве таблице се користе искључиво на територији БиХ за возила која се крећу до мјеста царињења, хомологације, сервисирања, продајног и изложбеног мјеста, мјеста атестирања, мјеста чувања, надоградње и за возила којима се обавља пробна вожња.

Правилник

У правилнику који је Министарство комуникација и транспорта БиХ у сарадњи са министарствима унутрашњих послова Српске и ФБиХ те полицијом Брчко дистрикта донијело 2021. године наведено је да се захтјев за издавање преносивих таблица за возило подноси полицијској станици према сједишту правног или физичког лица. Потом се ближе уређују услови коришћења преносивих таблица, број одобрених парова преносивих таблица са регистарским ознакама, серијски број/бројеви додијељених књижица потврда о коришћењу преносивих таблица, као и износ утврђене накнаде за коришћење преносивих таблица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана