Уз помоћ Владе Српске обезбијеђени оброци за кориснике јавних кухиња

Срна
Foto: Архива

БАЊАЛУКА- Средства од 130.000 КМ које је Влада Републике Српске издвојила за помоћ јавној кухињи Хуманитарног удружења Мозаик пријатељства из Бањалуке допринијеће да наредна три мјесеца буду обезбијеђене намирнице потребне за припремање оброка за кориснике, рекао је Срни предсједник овог удружења Мирослав Субашић.

- Ево показало се и да институције Републике Српске имају слуха за људе којима је помоћ неопходна. Када сам добио ту вијест, нисам вјеровао, јер се ријетко дешава да добијемо толико новца. Лијепо је знати да институције брину о нама, онда је и нама лакше да бринемо и помажемо другима - поручио је Субашић.

Он каже да се у овој јавној кухињи припрема 700 оброка дневно, те да ће средства добијена од Владе значајно олакшати набавку велике количине намирница које су потребне за припрему тих оброка.

- Припремамо 700 оброка дневно, али имамо укупно 1.300 корисника којима помажемо и на разне друге начине, тако што им припремимо пакете помоћи и однесемо тамо гдје живе, уколико не могу да дођу до нас. Многима од њих помажемо и плаћањем рачуна за струју, куповином пелена, лијекова и других ствари које су неопходне за нормалан живот - рекао је Субашић.

Он истиче да је поносан што живи у Бањалуци и Републици Српској, чији грађани су хумани и солидарни људи.

Према ријечима Субашића, чланови Удружења тренутно имају пуне руке посла, јер осим свакодневних оброка припремају и свечану трпезу за Васкрс, како би корисници јавне кухиње на прави начин дочекали овај најрадоснији хришћански празник.

- Захваљујући нашим хуманим суграђанима, дочекали смо спремно Ускрс, исто тако ћемо дочекати и Васкрс, али и Рамазан и то је наша највећа радост - рекао је он.

Влада Републике Српске јуче је поводом предстојећих васкршњих празника уплатила једнократну помоћ од 357.000 КМ свим јавним кухињама у Српској.

На основу закључка Владе, помоћ је уплаћена за свих 15 јавних кухиња које дјелују у Републици Српској.

НОВИ ГРАД: ПОМОЋ ВЛАДЕ СРПСКЕ КОМПЕНЗОВАЋЕ ПОСКУПЉЕЊА

У Удружењу дјеце и омладине са посебним потребама и њихових родитеља Искра Нови Град и Мерхамету речено је Срни да су, упркос енормном поскупљењу основних животних намирница, задржали број корисника јавне кухиње, те да ће помоћ Владе Републике Српске компензовати проблем, али да је у порасту број грађана који траже помоћ.

Предсједница Управног одбора Искре Свјетлана Кнежевић каже да се свакодневно обраћају грађани којима је потребна помоћ, а нису на списку корисника јавне кухиње.

- Немогуће је у таквој ситуацији не пружити помоћ људима. Ми им можемо помоћи тако што ћемо им дати оброк за тај дан. Свакодневно дијелимо минимално два оброка више од плана - рекла је Кнежевићева.

Према њеним ријечима, грађане који траже помоћ упућују у Центар за социјални рад.

- Очекујемо да ће бити нових корисника. Са друге стране, имамо скоро свакодневни пораст цијена намирница - рекла је она.

Од 2018. године у просторијама Искре припрема се оброк за 20 особа, а опремање кухиње помогла је општине Нови Град.

У овом периоду корисници су углавном из градског подручја и приградских насеља с обзиром на то да је потенцијалним корисницима из сеоског подручја далеко да свакодневно долазе по оброк.

Предсједница Муслиманског добротворног друштва Мерхамет Мирсада Сафић истакла је да због раста цијена већ раде у отежаним околностима, али да не могу дозволити да неко буде гладан.

Према њеним ријечима, Мерхамет припрема оброк за 65 корисника, за кориснике који нису у могућности долазити сваки дан припремају пакете, а уз то имају програм помоћи старим и немоћним особама и самохраним мајкама.

- Помоћ ће нам свакако добро доћи и захвали смо. Иако, осим тога имамо помоћ и од општине Нови Град, федералног Министарства расељених особа и избјеглица и дијаспоре, у оваквим околностима кад не знамо које ће сутра бити цијене тешко је радити - навела је она.

За кориснике се топли оброк припрема радним даном, а за викенд су обезбијеђени конзерве и хљеб.

Влада Републике Српске је поводом предстојећих васкршњих празника уплатила једнократну помоћ од 357.000 КМ свим јавним кухињама у Српској.

Осим редовних средства које се обезбјеђују за рад јавних кухиња, Влада Републике Српске је у фебруару додатно обезбиједила 318.000 КМ за хуманитарна удружења и социјално угрожена лица, у оквиру помоћи за рад јавних кухиња и набавку прехрамбено-хигијенских пакета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана