Уз Mozzart само је небо граница: Ново параглајдинг крило за „Cross Country“

ГС
Foto: Mozzart

Клуб слободног летења „Cross Country“ Бањалука постоји пет година, а већ су остварили бројне успјехе- у ваздуху. Слободним летењем се баве такмичарки, рекреативно, али и организују обуке за све оне који желе да се баве овим спортом, те тандем летове за грађане БиХ и туристе. До сада су имали само једно тандем крило, а велики број заинтересованих за летове…Међутим, сада ће још већи број авантуриста имати приику да искуси чари лета са члановима овог клуба је им компанија Mozzart донирала ново крило параглајдера- па им је само небо граница.

-Ми се захваљујемо компанији Mozzart која нам је изашла у сусрет и пружила нам велику подршку. Добили смо крило које самостално у наредном периоду не бисмо могли да купимо. Овом вриједном донацијом, знатно је унапријеђен рад нашег клуба, као и понуда према свима који желе да лете, те виде туристичке потенцијале нашег краја- каже Андреј Соколић, инструктор у Клубу слободног летења „Cross Country“ Бањалука.

Клуб су основали пилоти са више од 20 година искуства, а тренутно броји око 20 активних чланова са сопственом опремом, те око 50 рекреативаца, симпатизера клуба. Њихову екипу чине млађи и људи средњих година, а међу њима су и три даме.

Основ рада им је одржавање летења параглајдером, односно слободно летење. Чланови „Cross Country“ клуба преферирају такмичења у прелетима гдје лете по задатку по одређеним тачкама- од 50 до 120 километара. Ко је први заврши, односно остане најдуже у зраку је побједник.

До сада су се махом такмичили у нашој земљи и региону, а били су и суорганизатори Међународног такмичења и првенства БиХ у Дрвару. Управо ту су добили и државног првака Сашу Савића који је прије три године почео да лети у њиховој школи.

За све оне који желе да науче да лете, клуб организује школу параглајдинга, а кроз њу је, осим најискуснијих, прошла већина чланова овог клуба. Сваке године раде обуку са четири до 10 полазника који пролазе теоретски и практични дио наставе. Са полазницима раде инструктори Бранислав Ђурђевић и Андреј Соколић, те још два искусна пилота који лете тандеме. Обука траје 10 радних дана, након добијања дозволе, важно је да млади пилоти буду пажљиви и надограђују се додатним радом.

Параглајдинг је ваздухопловни спорт, иако га многи сматрају екстремним, али се опасност своди на минимум уколико полазници школе и туристи пажљиво слушају инструкције искусних пилота и правилно приступе овом спорту у каснијим летовима.

Да је тако, увјерила се и Марија Раниловић, менаџер корпоративних комуникација Mozzartа, која је у тандему са искусним пилотом први пут летјела новим крилом које им ова компанија донирала.

-Било је то заиста веома узбудљиво искуство, а уз искусног пилота и квалитетну опрему, нема опасности. Донацијом новог крила параглајдера, бањалучким пилотима смо пружили подршку у даљем раду, те могућност да прошире своју понуду. Желимо им много успјешних летова на новом Mozzart крилу- каже Раниловићева.   

Клуб се махом финансира сопственим радом- кроз чланарине, организацију школе параглајдинга, те туристичке летове… С обзиром на велике трошкове одржавања и обавезног сервисирања опреме, тешко да би самостално да купе вриједно крило параглајдера које им је поклонила компанија Mozzart. Сада ће за још већих број људи из наше земље и туриста моћи организују тандем летове, чиме доприносе промоцији домаћег туризма.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана