Увоз већи 20 пута од извоза, проблем нелојална конкуренција

Срна
Foto: гс

САРАЈЕВО- Извоз пиварске индустрије БиХ у девет мјесеци износио је 4.151.452 КМ, што је више за 41,9 одсто од истог периода прошле године, док је увоз био 89.810.372 КМ, што је више за 11,9 одсто у односу на прва три квартала лани, речено је из Спољнотрговинске коморе БиХ.

Покривеност увоза извозом у девет мјесеци износила је 4,6 одсто, а лани је то било 3,6 одсто.

Из Коморе наводе да је, као и ранијих година, најзначајни спољнотрговински партнер Србија (45 одсто укупног увоза и 55 одсто укупног извоза), те истичу да су количине пива које се увози из Србије енормно веће у односу на извоз из БиХ.

У девет мјесеци ове, у односу на исти период прошле године, увоз пива из Србије повећан је за 75,39 одсто, из Хрватске за 21,74 одсто, док је увоз пива из Словеније повећан за 49,43 одсто.

"Само у првих девет мјесеци ове године увезено је скоро 678.000 хектолитара пива, док је извезено у Србију нешто више од 39.000 хектолитара. Након Србије, највише пива смо увезли из Хрватске, скоро 334.000 хектолитара, те Словеније око 120.000 хектолитара", истичу из Спољнотрговинске коморе.

Из Коморе наводе да се на Хрватску односи 28 одсто укупног увоза пива, а на Словенију 20 одсто, те наглашавају да велики проблем у овом сектору, а који траје већ годинама, јесте постојање нелојалне конкуренције на тржишту пива у БиХ.

 "До оваквог стања је дошло усљед енормног и неконтролисаног увоза пива по знатно ниским жтрансферним цијенамаж од великих мултинационалних пиварских групација, преко сусједних тржишта, а првенствено из Србије, Хрватске и Словеније", упозоравају из Коморе и додају да увозна пива у земљама ЕУ заузимају углавном од 10 до 15 одсто укупног тржишта, док у БиХ увозна пива чине и до 70 одсто тржишта.

Из Коморе указују на чињеницу да квалитет пива које увозе земље ЕУ спада у категорију "премијум", што код пива која се увозе из сусједних земаља у БиХ није случај будући да су то, углавном, пива средњег или ниског квалитета.

"Свакако да би активнијој улози у помоћи овом индустријском сектору требало да допринесу надлежне институције у БиХ, што је став Групације произвођача пива при Спољнотрговинској комори", сматрају из Коморе. Она би се у основи сводила на потпуно и досљедно спровођење постојеће царинске регулативе, као и на инсистирање на повећању контрола приликом увоза такве робе.

"Још једна од иницијатива Групације произвођача пива у БиХ, која је у посљедњем периоду актуелизована, била је у правцу растерећења привреде у области индиректних пореза. Конкретније, односи се на измјене Правилника о примјени Закона о акцизама БиХ, у погледу висине допуштеног расхода по основу кала, квара, растура и лома за пиво - губитак од хладне сладовине, гдје су домаћи произвођачи тражили да се законска регулатива прилагоди реалним вриједностима, те европским и свјетским стандардима", наводе из Коморе.

Они упозоравају да традиција пиварства, која је стара стотинама година у БиХ, као и врхунски квалитет производа домаћих пивара, вишеструко награђиваних бројним међународним признањима, сами по себи нису довољни за опстанак и одрживи развој на тржишту.

"Људи у БиХ би требали више да се усмјере на куповину и потрошњу домаћих производа јер се само тако може заштитити домаћа производња", наглашавају из Спољнотрговинске коморе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана