Увоз обара откупну цијену поврћа и воћа

Данијела Бајић
Увоз обара откупну цијену поврћа и воћа

БАЊАЛУКА - Сезона прераде воћа и поврћа у Српској полако се захуктава, а пољопривредни произвођачи који су, упркос неповољним временским приликама, успјели да узгоје квалитетне плодове кажу да због ниске откупне цијене ове године неће моћи да покрију ни основне трошкове производње.

Први у реду за откуп су шљиве и краставци, а рад погона у пуном капацитету услиједиће када већина сорти воћа и поврћа доспије за бербу.

Директор у Прехрамбеној индустрији “Сава Семберија” Стево Филиповић истакао је за “Глас Српске” да ове године планирају да откупе око 8.000 тона воћа и поврћа, као и лани.

- Тренутно од пољопривредника откупљујемо шљиве, након чега планирамо да почнемо са прерадом парадајза. Оно што нас посебно радује је то што ће ове године бити доста квалитетног воћа и поврћа. Међутим, то неће утицати на цијену финалног производа. Надамо се да ће цијене готових производа остати на прошлогодишњем нивоу, узимајући у обзир сва кретања и поскупљења амбалаже, транспорта и репроматеријала - казао је Филиповић и додао да је откупна цијена ових производа отприлике остала на прошлогодишњем нивоу.

Што се тиче увоза, ове године ће, истакао је Филиповић, црвену паприку рогу за прераду набавити у Србији, јер је домаћи пољопривредници не могу произвести у довољној количини.

Бањалучка “Витаминка” од пољопривредних произвођача тренутно откупљује краставце, а цијена је, кажу, отприлике као лани. Генерални директор “Витаминке” Бањалука Драгана Шушак казала је да су ове године започели сарадњу и са једном домаћом пољопривредном задругом, од које ће преузети све откупљене краставце, који су доста доброг квалитета.

- С обзиром на то да је сазријевање воћа и поврћа ове године кренуло раније, већ је почела и прерада - казала је она.

Додала је да од домаћих пољопривредника ове сезоне имају у плану да откупе и мање количине цвекле, купуса и осталог поврћа за шарену салату, док ће по паприку и фефероне морати да иду у Србију и Сјеверну Македонију.

С друге стране повртари тврде да због прекомјерног увоза домаће поврће тешко проналази пут до купаца. Повртари који своје производе не могу продати уништавају их на њиви да би почели нови производни циклус.

Предсједник Удружења повртара РС Дарко Илић казао је да је због воћа и поврћа из увоза откупна цијена домаћих плодова, како за конзумирање, тако и за прераду, два пута мања.

- Произвођачи једино рјешење виде у увођењу заштитних мјера и забрана увоза у вријеме када пристигну највеће количине домаћег поврћа - казао је Илић.

Додао је да је такве иницијативе Министарства пољопривреде РС Савјет министара БиХ више пута игнорисао.

Задруга

Пољопривредна задруга “Агро ВИП” до сада је од коопераната откупила 250 тона краставаца корнишона, а поврће је испоручено на домаће тржиште.

Директор Задруге Миланко Бјелобрк рекао је да је сезона, на основу досадашњих резултата, успјешна.

- Имамо 100 коопераната из седам локалних заједница Бањалука, Челинац, Прњавор, Градишка, Лакташи, Приједор и Нови Град који имају уговорену производњу на 60 дунума - навео је Бјелобрк и додао да је откуп загарантован до 29. августа. Пољопривредну задругу “Агро ВИП” са сједиштем у Челницу основали су углавном агрономи који су били ангажовани у њемачкој фирми “Карл Кине”, која је више година на овим просторима имала уговорену производњу краставаца корнишона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана