Боравишна такса биће скупља, плаћаће је и сеоска домаћинства

Срна
Боравишна такса биће скупља, плаћаће је и сеоска домаћинства

БАЊАЛУКА- Влада Републике Српске утврдила је данас Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о боравишној такси којим се повећава законски распон висине боравишне таксе, при чему одлуку о њеној висини и даље доноси јединица локалне самоуправе уз претходно прибављено мишљење Привредне коморе Српске.

Циљ предложених измјена висине боравишне таксе јесте да се осигура еквивалентност између пружених услуга и плаћене боравишне таксе, саопштено је из Бироа Владе за односе с јавношћу.

Нацртом закона се предвиђа и да од 1. јануара наредне године пружаоци угоститељских услуга у објектима сеоског туризма постану обвезници плаћања боравишне таксе по сваком оствареном ноћењу.

Досадашњим законским рјешењем ти пружаоци услуга су били изузети из система плаћања боравишне таксе, како би се у што већој мјери олакшао рад тих угоститеља.

Имајући у виду да је све већи број пружалаца угоститељских услуга у објектима сеоског туризма и значај руралног туризма као једне од најразвијенијих грана туризма у Републици Српској, неопходно је да се и њихов положај изједначи са другим врстама угоститељских објеката, наглашено је у саопштењу.

Нацртом овом акта дефинисано је да су пружаоци угоститељских услуга у апартманима, кућама за одмор и собама за изнајмљивање од 1. јануара наредне године дужни да почну са плаћањем боравишне таксе по сваком оствареном ноћењу, под истим условима и на исти начин као и други угоститељи.

Они би били обавезни да плаћају годишњи паушални износ боравишне таксе за сваки кревет (лежаj) у угоститељском објекту, односно објекту у којем се пружају услуге смјештаја, у зависности од степена развијености јединице локалне самоуправе.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 24 бебе
Рођене 24 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана