Утврђен Нацрт закона о привременом издржавању дјеце

Срна
Foto: Срна

БАЊАЛУКА- Влада Републике Српске утврдила је данас Нацрт закона о привременом издржавању дјеце Републике Српске /Алиментациони фонд/ којим се први пут јасно дефинише право на привремено издржавање и корисници тог права.

Нацртом тог закона дефинише се и поступак за остваривање права, исплата и поврат износа привременог издржавања.

Основни разлог за доношење овог акта је потреба за унапређењем положаја дјеце којима је потребна подршка Републике да остваре законско право на издржавање, саопштено је из Министарства породице, омладине и спорта Српске.

Право на привремено издржавање Фонда има дијете чији дужник обавезе издржавања, на основу извршне исправе, не извршава или дјелимично извршава обавезу издржавања, на начин да нису плаћена три мјесечна оброчна давања и више мјесечних оброчних давања издржавања у посљедњих 12 мјесеци узастопно или са прекидима, рачунајући од дана када је покренут извршни поступак.

Нацртом закона је, између осталог, дефинисано да се право на привремено издржавање признаје дјетету од дана подношења захтјева Фонду, док се новчани износ привременог издржавања одређује у висини износа одређеног у извршној исправи, наводи се у саопштењу.

Поступак за остваривање права на привремено издржавање Фонд покреће на захтјев законског заступника дјетета или на захтјев органа старатељства. Привремено издржавање исплаћује Фонд на основу рјешења о признатом праву на привремено издржавање, а то подразумијева укупан износ доспјелих а неисплаћених потраживања дјетета према обвезнику издржавања и убудуће, у мјесечним износима за мјесец у коме потраживање доспијева. Исплатом износа привременог издржавања Фонд ступа у правни положај повјериоца према обвезнику издржавања и на њега прелазе потраживања издржавања у висини исплаћеног износа привременог издржавања увећаног за износ законске затезне камате и трошкова поступка.

До потпуног намирења потраживања од обвезника издржавања, обвезнику издржавања ће се одбити издавање путне исправе, односно путна исправа ће се одузети, у складу са законом којим се уређује област издавања путних исправа.

„Оснивање новог фонда, са посебном намјеном по овом осјетљивом друштвеном питању, јасно нас опредјељује да се ухватимо у коштац са несавјесним законским дужницима, када је у питању издржавање дјеце“, наводи се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана