Усвојена омладинска политика, за реализацију оквирно 266 милиона КМ

Срна
Усвојена омладинска политика, за реализацију оквирно 266 милиона КМ

БАНЈАЛУКА - Влада Републике Српске усвојила је Омладинску политику Републике Српске од 2023. до 2027. године у којој су дефинисана четири стратешка циља са укупно 15 приоритета и 44 мјере, те три стратешка пројекта, а према оквирном финансијском плану за реализацију је планирано 266.389.000 КМ.

Нова Омладинска политика израђена је у складу са Законом о стратешком планирању и управљању развојем у Српској.

“Визија нове Омладинске политике је Више и боље - по мјери младих - обликујемо Републику Српску, тако да пружа све више правих прилика које млади користе за боље образовање, посао, стандард, предузетништво, утицај и стваралаштво”, саопштено је из Бироа Владе за односе са јавношћу.

На основу дефинисаних стратешких фокуса и предложене визије развоја, утврђени су стратешки циљеви - унаприједити прилике и интерес младих за бољи живот /одржив останак и повратак/ у Српској, подстицати иницијативу и одговорно ђеловање младих у заједници, подстицати развијање здравих животних стилова младих и одговорног односа према околини, промовисати изврсност и стварање узора код младих.

Кључни стратешки пројекти су успостављање ресурсног центра за младе, програм подршке младим преузетницима “Стартап Српска”, те успостављање првог научнотехнолошког парка у Српској.

Према оквирном финансијском плану, планирана су средства за реализацију стратегије у укупном износу 266.389.000 КМ, од чега су око 189.000.000 КМ средства из републичког буџета, а 77.000.000 КМ средства других донатора и кредитна средства.

Омладинска политика Републике Српске ради се у континуитету од 2006. године, у виду петогодишњих стратешких докумената, тако да је документ који обухвата период од 2023. до 2027. године четврти по реду.

Ријеч је о интегрисаном, мултисекторском стратешком документу који дефинише јавне политике и усмјерава развој свих области значајних за младе, те реализацијом стратешких циљева и приоритета води ка побољшању услова живота младих и ствара предуслове за њихов останак у Републици Српској.

У изради овог документа у радним групама учествовало је 70 представника ресорно надлежних институција, те јавних установа, удружења грађана и омладинских организација и стручњака за поједине области.

Процес израде документа технички је подржан и посредством пројекта “ЕУ за цивилно друштво” /ЕУ фор Цивил Социетy - ЕУ4ЦС/, те програма задржавања младих у БиХ “Општа мобилизација” које финансира делегација ЕУ у БиХ, као и од Међународне организације за миграције /ИОМ/.

Самој изради претходило је свеобухватно истраживање током 2021. године.

За потребе анализе спровођења Омладинске политике Републике Српске од 2016. до 2020. године реализовано је анкетно истраживање ставова младих узраста од 14 до 34 године са подручја Републике Српске.

На сједници је усвојена и информација о стручној процјени Глобалног форума о транспарентности и размјени информација у пореске сврхе, чији је крајњи циљ да учешћем у заједничкој међународној платформи и уз бржу размјену информација омогући ефикаснију борбу против избјегавања плаћања пореза и пореске евазије.

Активности Глобалног форума, који обухвата 150 јурисдикција, усмјерене су на постизање широке и ефективне примјене два међународна стандарда о транспарентности и размјени информација, прекограничној размјени пореских информација на захтјев и аутоматској размјени информација финансијских рачуна нерезидената.

Од приступања Глобалном форуму 2018. године, израђена је Мапа пута за почетни програм БиХ и извршене су припремне активности, уочи стручне процјене механизама за размјену која ће бити обављена током ове године.

Влада је закључком обавезана да формира радну групу коју би чинили представници институција Републике Српске надлежних за давање одговора на питања из Упитника Глобалног форума, са задатком да пруже подршку и све неопходне информације експертима Глобалног форума приликом стручне провјере постојећих механизама размјене података у пореске сврхе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана