Усвојена одлука о новчаној помоћи за приједорску "Градску топлану"

Срна
Foto: Агенције

БИЈЕЉИНА - Одборници Скупштине града Бијељина усвојили су на данашњој ванредној сједници одлуку о новчаној помоћи за "Градску топлану" у износу од 610.000 КМ.

Предсједник Скупштине Александар Ђурђевић рекао је да ће одлука ступити на снагу у току сутрашњег дана, а у понедјељак ће већ бити уплаћена средства, чиме ће бити закључено судско поравнање које је имала "Градска топлана".

Он је додао да су одборници усвојили и два закључка, један се односи на помоћ за предузеће "Водовод и канализација" и за Бању "Дворови", који имају ургентне проблеме и траже од градоначелника да на сљедећој сједницу достави приједлоге одлука за новчану помоћ за ове фирме.

"Ако то не уради, Скупштина ће амандаманским дјеловањем на ребаланс буџета обезбиједити та новчана средства", навео је Ђурђевић новинарима након сједнице.

Према његовим ријечима, други закључак односи се на "Топлану", којим је Скупштина задужила руководство предузећа да, уз извјештај о раду за прошлу годину и план рада за ову, достави и план системски мјера за реструктуирање предузећа, чиме би се направило стабилно предузеће.

Ђурђевић је подсјетио да је полемика о овој теми трајала неколико мјесеци, те оцијенио да градоначелник Бијељине није имао искрену намјеру да се договара око ове теме, наводећи да о томе говори чињеница да је о судском поравнању знао од почетка фебруара. Он каже да у потпуности подржава правосудне институције у истражним радњама у "Градској топлани", те да сви који су оштетили ово предузеће треба да одговарају, али и да кривичне пријаве не треба да буду метод политичке борбе.

Шеф клуба одборника СНСД-а Мирослав Миловановић рекао је да су се усвајањем одлуке о помоћи "Градској топлани" издигли изнад "политичког муља" и да су је донијели у интересу града и овог врло важног предузећа. Он је додао да ће се кроз ребаланс градског буџета, ако то не буде предложио градоначелник, помоћи и предузећима "Водовод и канализација", Бања "Дворови" и "Бијељина гас".

Директор "Градске топлане" Раде Хаџи-Стевић рекао је да усвајање ове олдлуке значи да ће ово предузеће наставити да ради, да ће бити сачувана радна мјеста и да ће и наредне сезоне испоручивати топлотну енергију корисницима. Стевић је захвалио свим одборницима који су се издигли изнад дневнополитичких интереса и донијели овакву одлуку, истичући да ће овом уплатом бити избјегнута блокада рачуна предузећа.

Он је рекао да су у овом тренутку потраживања "Топлане" према физичким лицима 196.000 КМ, а 35.000 КМ према правиним лицима, те да је покренут велики број судских поступака против неуредних платиша, што полако даје резултате.

Градоначелник Бијељине Љубиша Петровић изразио је задовољство због усвајања одлуке, наводећи да би без тога "Топлана" отишла у стечај, радници на улицу, а више од 1.000 корисника остало би у зимској сезони без гријања. Коалиција "Договор за Бијељину" упутила је данас захтјев за сазивање тематске скупштинске сједнице на којој би се разматрало питање Бање "Дворови".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана