Усвојена информација о размјени података између Министарства управе и Фонда за дјечију заштиту

Срна
Усвојена информација о размјени података између Министарства управе и Фонда за дјечију заштиту

БАЊАЛУКА - Влада Републике Српске усвојила је данас у Бањалуци информацију о електронској размјени података између Министарства управе и локалне самоуправе Српске и Фонда за дјечију заштиту.

Фонд се обратио Министарству захтјевом за приступ подацима из Централне базе другог примјерка матичних књига о корисницима права из дјечије заштите, позивајући се на законе о дјечијој заштити и општем управном поступку, Правилник о вођењу евиденција у дјечијој заштити и Правилник о заштити личних података Фонда, као правном основу на којем је захтјев заснован, саопштено је из Бироа за односе са јавношћу Владе Српске.


Фонд је затражио размјену сета података садржаних у изводима из матичних књига рођених, вјенчаних и умрлих, наводећи да би обезбјеђивање података, службеним путем, о корисницима права из дјечије заштите, допринијело ефикасности и економичности поступака које воде.

Електронска размјена података путем веб сервиса, између Министарства и Фонда, детаљније ће бити уређена посебним споразумом.

У саопштењу је наведено да је Влада Српске донијела и одлуку којом се даје сагласност Јавном предузећу "Противградна превентива Републике Српске" Градишка да постави двије аутоматске противградне станице на подручју општине Шамац, на локацијама Горња Слатина и Обудовац.

У оквиру Пројекта "Успостављање техничког метеоролошког сервиса и модернизација система противградне заштите Републике Српске" предвиђена је изградња мреже аутоматских противградних станица на цијелој територији Српске.

Сагласност са промјеном статуса и назива JU Sтудентског дома у Фочи

Влада Републике Српске дала је данас сагласност на Елаборат о оправданости промјене статуса и назива Јавне установе Студентски дом "Фоча" у статус и назив Јавне установе Студентски центар "Бориша Старовић".

Разлози за доношење одлуке заснивају се, између осталог, на чињеници да Студентски центар "Бориша Старовић" Фоча представља установу од посебног интереса за Републику Српску, те да добија назив у част првог декана Медицинског факултета у Фочи и ректора Универзитета у Источном Сарајеву, саопштено је из Бироа за односе са јавношћу Владе Српске.

Као разлози за доношење одлуке наведени су и знатно повећање броја домаћих, као и студената из иностранства на Универзитету у Источном Сарајеву и организационим јединицама у Фочи, могућност остваривања права на смјештај и исхрану домаћих и студената из иностранства, те могућност остваривања културних, умјетничких и спортско-рекреативних активности студената.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана