Влада Српске: Детаљније прописани услови за оснивање подручних одјељења

Srna
Foto: Srna

БАЊАЛУКА -Влада Републике Српске утврдила је данас Нацрт закона о основном васпитању и образовању, којим су детаљније прописани услови за оснивање подручних одјељења, јасније дефинисан продужени боравак, те боравак и програм пред полазак у школу.

Предложеним Нацртом дефинисан је и начин извођења екскурзија, излета, школа у природи и осталих активности које доприносе развоју ученика, саопштено је из Бироа Владе за односе са јавношћу.

Због покренуте иницијативе да се у малим срединама, у оквиру школских објеката организује предшколски програм, прилагођене су одредбе које се односе на организовање проширене дјелатности, а јасније је дефинисана и могућност организовања програма за балетско васпитање и образовање.

Дефинисано је и да рад у школи не може обављати лице које је правоснажном пресудом осуђивано за кривична дјела учињена против достојанства личности, морала, злоупотребе опојних средстава, службене дужности, полног интегритета, злостављања дјетета, полног и другог насиља над дјететом или малољетним лицем.

Кроз реформске процесе у образовању по први пут су дефинисана подручја рада наставника, стручних сарадника, водитеља библиотеке и продуженог боравка, а по први пут су дефинисани и послови одјељенског старјешине.

Детаљније је утврђено да су наставници, стручни сарадници, водитељи у продуженом боравку, водитељи библиотеке, секретари, рачуновође и директори школа дужни да се стручно усавршавају.

Осим тога, новим правилником биће додатно разрађени критеријуми за додјелу Светосавске награде који ће омогућити и стручним сарадницима да буду кандидовани за додјелу награде.

Дефинисане су и друге области као што је питање исхране у школама, а предвиђено је доношење и нових правилника који ће додатно утицати на квалитетније провођење реформе образовања.

Влада Српске утврдила је и Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о предшколском васпитању и образовању, којим је дефинисано да ће предшколске установе примјењивати иновирани Програм предшколског васпитања и образовања.

Текст је усаглашен и са другим законима у Републици Српској, а отклоњене су и нејасноће које су уочене у примјени Закона о предшколском васпитању и образовању.

Дефинисано је да рад у предшколској установи не може обављати лице које је правоснажном пресудом осуђивано за кривична дјела учињена против достојанства личности, морала, злоупотребе опојних средстава, службене дужности, полног интегритета, злостављања дјетета, полног и другог насиља над дјететом или малољетним лицем.

Измјенама и допунама прецизније су дефинисане одредбе које се односе на стручно усавршавање, оцјењивање и напредовање васпитно-образовних радника и директора предшколских установа.

Оси тога, прецизније су дефинисане и одредбе које се односе на испуњеност услова за наставак рада и обављање дјелатности предшколског васпитања и образовања, те унапређење квалитета васпитно-образовног рада и вредновање квалитета рада, а предвиђено је и доношење подзаконских аката који се односе на ове области.

Подзаконским актима ће се додатно дефинисати и стандарди рада васпитача и стручних сарадника у предшколским установама како би сви васпитно-образовни радници у систему васпитања и образовања имали уједначене стандарде рада.

Влада Републике Српске усвојила је Уредбу о условима за оснивање и почетак рада установа ученичког стандарда, којом се уређују услови за оснивање и почетак рада дома ученика и ученичког културног центра.

Уредбом су прописани општи, просторни и материјално-технички услови за оснивање дома ученика, просторни и материјално-технички услови за оснивање ученичког културног центра као и испуњеност кадровских услова у установама ученичког стандарда. 

Усвојен Приједлог закона о међубанкарским накнадама

Влада Републике Српске усвојила је на данашњој сједници у Бањалуци Приједлог закона о међубанкарским накнадама код платних трансакција на основу платних картица.

Приједлог ће бити упућен у Народну скупштину, а измјене овог акта имају за циљ повећање транспарентности накнада које трговци плаћају, смањење коначне цијене трансакција, те повећање обима безготовинског плаћања.

"Измјенама би дошло и до смањења трошкова прихватања платних картица на продајним мјестима трговања и до смањеног обима сиве економије", саопштено је из Бироа Владе Српске за односе са јавношћу.

Овим законом прописано је да горња граница међубанкарске накнаде код трансакције дебитном картицом не може бити виша од 0,2 одсто вриједности извршене трансакције, док међубанкарска накнада код трансакције кредитном картицом не може бити виша од 0,3 одсто вриједности извршене трансакције.

Такође, овим актом је прописано привремено одступање од прописане висине међубанкарске накнаде, тако што је предвиђено да ће се висина ових накнада фазно смањивати, при чему су узети у обзир ефекти које би наведено снижавање могло да има на приходе банака које су издаваоци и прихватиоци платних картица.

"Предложено је да пружалац платне услуге може у року од три мјесеца од ступања на снагу овог закона нудити и наплатити међубанкарску накнаду у износу који није већи од 0,5 одсто за дебитне картице и 0,6 одсто за кредитне картице", наводи се у саопштењу.

Влада је данас усвојила и уредбу о измјени уредбе о условима за отварање девизног рачуна у иностранству као једну од мјера подршке привреди Српске ради ублажавања економских посљедица и спречавања економске штете изазване ескалацијом међународних сукоба, посебно имајући у виду привредна друштва која послују са Руском Федерацијом.

"Овом измјеном дозвољено је отварање девизног рачуна у иностранству за намјену наплате потраживања у страној валути која се не може трансферисати, ако је наплата условљена прописом стране земље или захтјевом иностраног партнера, а које основе и оправданост цијени Министарство финансија", навели су из Владе. 
 

За суфинансирање неразвијених и изразито неразвијених општина 750.000 КМ

 

Влада Републике Српске усвојила је данас одлуку о исплати 750.000 КМ неразвијеним и изразито неразвијеним општинама за период од почетка године до 31. марта.

Финасијска средства биће исплаћена за 15 јединица локалне самоуправе, које имају статус неразвијене општине - Братунац, Вишеград, Власеница, Доњи Жабар, Костајница, Љубиње, Невесиње, Нови Град, Петровац, Петрово, Рибник, Рогатица, Хан Пијесак, Шамац и Шипово, саопштено је из бироа Владе за односе с јавношћу.

Средства ће бити исплаћена и за 20 јединиц локалне самоуправе, које имају статус изразито неразвијене општине - Берковићи, Вукосавље, Источни Дрвар, Источни Мостар, Источни Стари Град, Језеро, Калиновик, Кнежево, Крупа на Уни, Купрес, Лопаре, Ново Горажде, Осмаци, Оштра Лука, Пелагићево, Рудо, Сребреница, Трново, Чајниче и Шековићи.

Одлуком о усвајању буџета Републике Српске за ову годину, у оквиру Министарства управе и локалне самоуправе, утврђена је буџетска позиција - Трансфери неразвијеним општинама у износу од 3.300.000 КМ.

Расподјела средстава у износу од три милиона КМ са наведене позиције, вршиће се у складу са Правилником о критеријумима и поступку за додјелу финансијских средстава неразвијеним и изразито неразвијеним јединицама локалне самоуправе.

Преостали износ од 300.000 биће додјељен у складу са Правилником о суфинансирању пројеката неразвијених и изразито неразвијених јединица локалне самоуправе.

На сједници је усвојена информација о реализацији основа Програма социјалног збрињавања радника за прошлу годину, за шта је ребалансом буџета за прошлу годину за социјално збрињавање радника који су процесом стечаја, приватизације и ликвидације предузећа остали без запослења, планирано 6.050.000КМ.

За буџетску 2021. годину, на приједлог надлежне комисије, Влада Српске је донијела пет одлука у оквиру овог програма, којима су измирене обавезе за неуплаћене доприносе у укупном износу од 6.049.999 КМ.

Наведеним средствима су дјелимично измирени доприноси за пензијско и инвалидско осигурање за 1.248 радника из једног предузећа у износу од 915.128 КМ, а потпуно је збринуто 1.454 радника из 141 предузећа у износу од 5.134.871 КМ.

У периоду од 2004. године до краја прошле године укупно уплаћена средства за реализацију Програма социјалног збрињавања радника износе 202.112.710 КМ.

Тим средствима је извршено збрињавање 67.541 радника из 483 предузећа, од којег броја је путем јавног позива омогућено остваривање права на старосну пензију за 7.866 радника из предузећа која су у процесу приватизације, стечаја и ликвидације. 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана