Усвојен Приједлог о укидању акциза на нафтне деривате: Гориво би могло бити јефтиније 40 фенинга

Независне
Foto: Фена

САРАЈЕВО - Посланици Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ усвојили су данас, по хитном поступку, Приједлог закона о измјенама Закона о акцизама у БиХ којим се укидају акцизе на нафтне деривате на период од шест мјесеци.

Уз Приједлог закона усовјен је и амандман ХДЗ-а техничке природе.

Посланици данас нису подржали Приједлог закона о забрани злоупотребе појма геноцид.

Предлагачи овог законског приједлога су посланици Сњежана Новаковић Бурсаћ и Јаков Галић, а њиме је било предвиђено да се забрана злоупотребе појма геноцида уведе као ново кривично дјело за које би била прописана кривична санкција.

Није усвојен ни Приједлог закона, посланика Сњежане Новаковић Бурсаћ, Небојше Радмановића, Обрена Петровића, Сање Вулић, Драгана Богданића и Љубице Миљановић о допуни Закона о порезу на додату вриједност /ПДВ/ којим би ПДВ на основне животне намирнице и лијекове био смањен са 17 на 10 одсто.

Усвојен је Приједлог закона о допунама Закона о ПДВ-у посланика Мирка Шаровића који подразумијева смањење ПДВ-а на пет одсто.

Приједлог су у парламентарну процедуру упутили посланици Саша Магазиновић, Нермин Никшић, Нада Младина и Зукан Хелез.

Посланици су подржали и Приједлог закона о измјенама Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ по хитном поступку који су предложили Никола Ловриновић, Борјана Кришто, Предраг Кожул, Даријана Филиповић и Мијо Матановић.

Усвојен је и закључак да овај приједлог по хитном поступку разматра и Дом народа.

Данас је усвојен Приједлог закона о спречавању сукоба интереса у институцијама БиХ, чији су предлагачи посланици Предраг Којовић, Денис Звиздић, Нермин Никшић, Јасмин Емрић, Дамир Арнаут, Саша Магазиновић, Аида Баручија, Нада Младина, Зукан Хелез и Мирјана Маринковић Лепић.

Посланици су у другом читању усвојили и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о измјенама и допунама Закона о Високом судском и тужилачком савјету БиХ. Предлагачи су посланици Предраг Којовић, Денис Звиздић, Нермин Никшић, Јасмин Емрић, Дамир Арнаут, Саша Магазиновић, Аида Баручија, Нада Младина, Зукан Хелез и Мирјана Маринковић Лепић.

Ново мишљење Уставноправне комисије затражено је за приједлог закона о допуни Кривичног закона БиХ, чији је предлагач посланик Денис Звиздић.

Није било ентитетске већине за иницијативу посланика Дамира Арнаута која се односи на издавања јединствених ковид 19 сертификата с “кју ар” кодом ради њиховог кориштења ван БиХ.

Ентитетске већине није било ни за подршку иницијативи посланика Мирјане Маринковић Лепић и Аиде Баручије, којом су тражили да се наложи Савјету министара да у року од 90 дана оконча процес усклађивања законодавства из области заштите личних података са новоусвојеним прописима ЕУ.

У други круг је упућена и иницијатива посланика Дамира Арнаута којом тражи од Министарства комуникација и транспорта у Савјету министара да покрене поступак измјене Правилника о возачкој дозволи ради регулисања обавеза замјене возачке дозволе за лица која промијене пребивалиште.

Посланици су усвојили закључак да Представнички дом тражи од Дома народа да Приједлог закона о спречавању сукоба интереса у институцијама БиХ и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о измјенама и допунама Закона о Високом судском и тужилачком савјету БиХ усвоји по хитном поступку, те да истовремено оконча и процедуру усвајања Закона о јавним набавкама.

Предлагачи су посланици Предраг Којовић, Денис Звиздић, Нермин Никшић, Јасмин Емрић, Дамир Арнаут, Саша Магазиновић, Аида Баручија, Нада Младина, Зукан Хелез и Мирјана Маринковић Лепић.

Усвојен је и закључак да Представнички дом обавјештава Делегацију ЕУ у БиХ да је Представнички дом усвојио Приједлог закона о спречавању сукоба интереса у институцијама БиХ и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о измјенама и допунама Закона о Високом судском и тужилачком савјету БиХ, након што је раније усвојио Приједлог закона о јавним набавкама, да их је прослиједио Дому народа са захтјевом за хитно поступање, те тражи од институција ЕУ да БиХ одобре кандидатски статус за чланство у ЕУ.

Предлагачи су посланици Предраг Којовић, Денис Звиздић, Нермин Никшић, Јасмин Емрић, Дамир Арнаут, Саша Магазиновић, Аида Баручија, Нада Младина, Зукан Хелез и Мирјана Маринковић Лепић.

Овим је данашње засједање завршено.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана