Усвојен Приједлог измјена и допуна Закона о ВСТС

Srna
Foto: Srna

САРАЈЕВО - Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ усвојио је данас Приједлог закона о измјенама и допуни Закона о Високом судском и тужилачком савјету /ВСТС/ БиХ према којем је као рок за успостављање и оперативност Одјељења за спровођење поступка по извјештајима одређен 23. март.

Данас није било ентитетске већине за Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о државној служби у институцијама БиХ.

Подршку посланика добио је извјештај о спроведеној ревизији учинка о теми "Активности институција БиХ на припреми и надзору над спровођењем планова интегритета", као и извјештај о извршеној ревизији учинка о теми "Активности институција БиХ на обезбјеђивању родне равноправности", те извјештај о извршеној ревизији учинка о теми "Увођење софтверских рјешења".

Посланици су усвојили и закључак посланика СДС-а Дарка Бабаља да се Савјет министара обавеже да Представничком дому у року од 30 дана достави тачне информације о 25 институција које нису биле успјешне у примјени софтверских рјешења, а што је наведено у ревизорском извјештају.

На данашњој сједници усвојен је и годишњи извјештај из области пољопривреде, исхране и руралног развоја БиХ за 2022. годину.

Ентитетске већине није било за посланичку иницијативу Предрага Којовића, Сабине Ћудић и Аиде Баручије којом траже да Савјет министара и надлежно Министарство безбједности буду задужени да, у року од 60 дана од усвајања ове иницијативе, омогуће увођење у употребу јавног система обавјештавања о нестанку дјеце "Амбер алерт" на територији БиХ.

Посланици данас нису усвојили да Приједлог закона о врховном суду БиХ и Приједлог закона о допуни Закона о странцима буду разматрани по скраћеном поступку.

Посланици су дали сагласност за ратификацију више међународних уговора и споразума, међу којима је и споразум о зајму за додатно финансирање за програм интегрисаног развоја коридора Саве и Дрине примјеном вишефазног програмског приступа, који су потписале БиХ и Међународна банка за обнову и развој.

Овим је данашње засједање завршено, а предсједавајући Представничког дома Маринко Чавара најавио је да ће наредна редовна сједица бити одржана 28. фебруара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана