Козарска Дубица:Усвојен нацрт буџета општине за наредну годину

Срна
Foto: гс

КОЗАРСКА ДУБИЦА- Одборници у Скупштини општине Козарска Дубица усвојили су данас Нацрт буџета општине за 2022. годину од 11.216.000 КМ.

У односу на овогодишњи ребаланс буџета, укупна буџетска средства смањена су за 20,5 одсто.

Нацрт буџета одборницима је образложио начелник Одјељења за финансије општине Козарска Дубица Данијел Бајалица, који је истакао да планирани порески приходи за сљедећу годину износе 7.692.000 КМ, што представља повећање за 10,9 одсто у односу на ребаланс 2021. године.

 Бајалица је навео да ће закључна јавна расправа о Нацрту буџета општине бити одржана 24. новембра у Скупштине општине. У обраћању одборницима, начелник општине Козарска Дубица Раденко Рељић оцијенио је да је Нацрт буџета за наредну годину планиран доста реалније у односу на претходне године, те да предвиђа раст прихода од ПДВ-а за три до пет одсто на годишњем нивоу.

Он је истакао да су балансирани и расходи, те да је на основу донације Владе Србије и Владе Републике Српске општински буџет у знатној мјери стабилизован.

Рељић је навео да је 15 одсто планираног буџета намијењено за социјалне категорије, те да ће се у складу са могућностима тражити начин да се више средстава издвоји за здравство, односно набавку медицинске опреме за Дом здравља у Козарској Дубици, који је носилац здравствене заштите становништва.

 На десетој редовној сједници Скупштине општине Козарска Дубица данас је разматран и усвојен и консолидовани извјештај о извршењу буџета за период јануар-јуни ове године.

У извјештају је наведено да су укупна буџетска средства за 2021. годину планирана у износу 10.932.000 КМ, а у периоду од јануара до јуна реализована у износу 4.528.103 КМ или 41,4 одсто у односу на план.

Извјештај о раду одборницима Скупштине општине Козарска Дубица данас је поднијела Комисија за оцјену прихватљивости пријава за остваривање права на приоритетну новчану помоћ за санацију материјалне штете настале на стамбеним објектима на подручју општине изазване замљотресом 29. децембра прошле године.

Предсједник те деветочлане комисије Милош Бањац прецизирао је да је на основу јавног позива закључен 431 уговор са примаоцима донације, а да 43 пријаве нису испуњавале предвиђене услове за остваривање права на приоритетну новчану помоћ.

 Одлуком Скупштине општине за 30 дана је продужен рок за пријаву на јавни позив за додјелу приоритетне помоћи са санацију штете на стамбеним објектима изазване земљотресом. У образложењу одлуке наведено је да се на јавни позив није јавило 189 лица, чији су објекти оштећени у земљотресу и евидентирани у елаборату о процјени штете.

Наведена лица биће писаним путем обавјештена да је продужен рок и позвана да доставе неопходну документацију за остваривање права на приоритетну новчану помоћ са санацију штете.

Одлуком Скупштине општине приоритетна новчана помоћ додијељена је Заједници етажних власника у Улици Трг народних хероја и Мирку Симатовићу из Влашковаца. Предсједник Скупштине општине Владимир Рокић рекао је новинарима да је данашња сједница протекла у коректној и радној атмосфери.

"Усвојен је Нацрт буџета за наредну годину, буџет је стабилизован и можемо очекивати и инвестиције. Комисија за оцјену прихватљивости пријава за остваривање права на приоритетну новчану помоћ за санацију материјалне штете настале на стамбеним објектима изазване замљотресом је добро одрадила посао за наше грађане и нама је јако значајна помоћ влада Србије и Републике Српске", закључио је Рокић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана