Уступање потраживања Републици Српској

Srna
Foto: printscreen

САРАЈЕВО - Савјет министара одобрио је уступање потраживања од око 1,1 милион евра Влади Републике Српске, добијених у арбитражном поступку у предмету "Крајина осигурање Бањалука."

На сједници Савјета министара дата је сагласност на Уговор о уступању потраживања између БиХ - Савјета министара, који уступа потраживања, с једне стране, и Републике Српске - Владе Републике Српске, која прима потраживања, с друге стране, те је овлаштен предсједавајући Зоран Тегелтија да потпише овај уговор на који је Влада Српске раније дала сагласност.

Овај закључак је усвојен након што је Савјет министара усвојио Информацију Правобранилаштва БиХ о Приједлогу уговора о уступању потраживања, које ће уговор доставити Влади Републике Српске на потписивање, саопштено је из Савјета министара.

Ријеч је о 1.102.669 евра добијених у арбитражном поступку у предмету "Крајина осигурање Бањалука", који је изгубио тужилац Навина Агарвола //Навеен Аггарwалл/, Нита Гапта /Неет Гупт/ и Аша индустрис ИНЦ /Усха Индустриес ИНЦ/ према арбитражним правилима Комисије УН за међународно трговачко право.

Досуђени трошкови арбитражног поступка у корист БиХ односе се, како је наведено, на трошкове заступања адвоката БиХ и трошкове плаћања судских депозита у овом поступку, као и друге административне трошкове.

Те трошкове сносила је Република Српска у складу са раније закљученим споразумом Савјета министара и Владе Републике Српске о међусобним правима и обавезама у вези са овим арбитражним поступком.

Савјет министара усвојио је Приједлог за потписивање Оперативног споразума између Министарства спољне трговине и економских односа и Међународног центра за напредне медитеранске агрономске студије - Медитерански агрономски институт Бари /ЦИХЕАМ Бари/ ради спровођења активности пројекта "Нове активности за подршку фитосанитарном сектору у БиХ с циљем усклађивања са ЕУ стандардима - ПХYТО-БиХ".

Влада Италије издвојила је грант вриједан 1.198.400 евра и додијелила ова средства том међународном центру за реализацију овог пројекта. На овај начин ће се, како је наведено, допринијети јачању фитосанитарног система БиХ и његовом постепеном усклађивању са правном тековином ЕУ.

Приједлог за потписивање овог оперативног споразума биће достављен Предсједништву БиХ, а за потписника је предложен министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара.

Савјет министара усвојио је Информацију Министарства спољне трговине и економских односа о програму ЕУ за јединствено тржиште. То министарство је задужено да буде носилац активности које се односе на поступање и закључивање споразума о учешћу БиХ у Програму и његовим појединим стубовима, као и да остварује сталну сарадњу са Дирекцијом за европске интеграције и координатором за програм помоћи, те да о активностима извјештава Савјет министара.

Министарство ће, анализирајући активности предвиђене овим програмом и обавезе које у вези са тим произилазе за БиХ, затражити од надлежних институција на нивоу БиХ, ентитета и Брчко дистрикта именовање контакт-тачки које би имале обавезу да достављају информације за њихово извршење.

Савјет ЕУ и Европски парламент донијели су у априлу прошле године Програм ЕУ за јединствено тржиште за период 2021 - 2027. године, вриједан око 4,2 милијарде евра.

Главни циљеви овог програма су повећање ефикасности јединственог тржишта, подршка предузећима, поготово малим и средњим, развој висококвалитетних европских стандарда, јачање и заштита потрошача, унапређење здравља људи, животиња и биљака, те добробит животиња, као и успостављање оквира за финансирање висококвалитетних статистика.

Један од шест стубова овог програма представља, како се истиче, наставак програма ЕУ за конкурентност малих и средњих предузећа /ЦОСМЕ/ за период 2014 - 2020. година, у коме је учествовала и БиХ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана