Уставни суд РС: Неуставна одредба закона о полицији и унутрашњим пословима

СРНА
Foto: гс

БАЊАЛУКА - Уставни суд Републике Српске утврдио је да је неуставна одредба Закона о полицији и унутрашњим пословима којом је прописано да стручни испит не полажу, између осталих, и лица која имају научно звање доктор правних наука или магистар правних наука стечено прије реформе високог образовања у Српској или БиХ.

Уставни суд је утврдио да члан 67 Закона о полицији и унутрашњим пословима, у дијелу који гласи "... која су то звање стекла прије реформе високог образовања у Републици Српској или БиХ...", није у сагласности са Уставом Српске, саопштено је из ове правосудне институције.

На овај начин се, према оцјени Уставног суда, законом искључује могућност да лица која су стекла научно звање доктор правних наука, као и магистар правних наука, послије реформе високог образовања буду ослобођена полагања стручног испита. "Имајући у виду да се ова лица налазе у истој правној ситуацији без обзира да ли су то научно звање стекла прије или послије реформе високог образовања на њих се правила о полагању стручног испита морају једнако примјењивати, те је њихов различит третман супротан уставној гаранцији о једнакости и равноправности грађана", појашњавају из Уставног суда.

Уставни суд Српске је утврдио да је тачка један, подтачка 1 Закључка о давању сагласности на повећање цијене воде и увођење мјесечне накнаде за мјерно мјесто у граду Бањалука, у дијелу који гласи: "...увођење мјесечне накнаде за мјерно мјесто, која, према профилу водомјера, износи: ...." није у сагласности са Уставом Републике Српске и Законом о комуналним дјелатностима. Како наводе из Уставног суда, увођење посебне мјесечне накнаде за мјерно мјесто, односно давање сагласности даваоцу комуналне услуге "Водоводу" Бањалука за њено увођење на начин како је то учињено наведеним Закључком у оспореном дијелу, нема основа у релевантним одредбама Закона о комуналним дјелатностима, односно има значење проширивања законом утврђених извора средстава за обављање комуналне дјелатности.

Тиме је, према оцјени Уставног суда, Скупштина града Бањалука овакво нормирање предузела без овлашћења у закону, чиме је повријеђено уставно начело законитости општих аката. Уставни суд је утврдио и да члан 45 став 1 Статута општине Ново Горажде није у сагласности са Уставом Српске и Законом о локалној самоуправи.

Оспореном одредбом овог највишег акта локалне самоуправе прописано је да ће прва сједница Скупштине општине бити одржана најкасније 30 дана након објављивања резултата избора, у складу са законом. Уставни суд је оцијенио да спорна одредба Статута ове општине није у складу са законском одредбом којом је на другачији начин нормативно уређено ово питање, што је чини несагласном и са уставним начелом законитости подзаконских општих аката. Уставни суд није прихватио иницијативе за оцјену уставности појединих одредаба Закона о комуналним дјелатностима и уставности и законитости појединих подзаконских општенормативних аката. Осим ових уставносудских питања, Уставни суд је одлучивао и о питањима из домена свог рада.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана