Успостављена тераностичка лабораторија

Срна
Foto: Срна

БАЊАЛУКА- У Клиничком заводу за нуклеарну медицину и болести штитне жлијезде у Бањалуци успостављена је тераностичка лабораторија у чије је опремање уложено око милион КМ, рекао је генерални директор Универзитетског клиничког центра /УКЦ/ Републике Српске Владо Ђајић.

Из УКЦ-а истичу да тераностика представља потпуно нови терапијски приступ који омогућава истовремено спровођење дијагностике и терапије, као и надзор дјелотворности самог тока лијечења, првенствено онколошких болесника.

Ђајић је навео да је ријеч о савременој технологији од великог значаја за пацијенте, коју не посједују земље у окружењу.

Он је захвалио сарадницима и руководству Републике Српске које је, како је рекао, заједно са УКЦ-ом направило најбољи клинички центар у региону.

"И ту нећемо стати, наш план јесте да поред куповине опреме и прављења савременог простора наставимо са едукацијом кадра", рекао је Ђајић.

Он је подсјетио да је прије пар дана био у Бечу, гдје је договорено унапређење струке запослених УКЦ-а, додавши да ће већ од септембра велики број љекара и техничара ићи у Беч.

"У овом тренутку на едукацији имамо 12 љекара у Љубљани и више од 20 љекара у Србији", рекао је Ђајић.

Доктор фармацеутских наука Аљоша Станковић рекао је да је тераностичка лабораторија опремљена најсавременијом опремом, додавши да је најближи центар у Љубљани који има сличну лабвораторију.

"Током мојих едукација у иностранству, коју сам завршио први у БиХ, радио сам у сличним лабораторијама и са поносом могу рећи да је успостављањем ове лабораторије, Клинички завод за нуклеарну медицину наше установе постаје први завод у ширем региону који има могућност припреме ових радиофармацеутика и стаје раме уз раме са другим свјетским центрима нуклеарне медицине", рекао је Станковић.

Он је захвалио управи на челу са генералним директором Владом Ђајићем што је препознао значај и подржао увођење тераностике у Републику Српске и самим тим што је подржао едукацију кадра, опремање простора за овакву лабораторију.

"Увођење тераностичке лабораторије је велики корак за нуклеарну медицину, али и радиофармацију на овим просторима“, рекао је Станковић.

Начелник Клиничког завода за нуклеарну медицину и болести штитне жлијезде Драги Станимировић рекао је да је овај завод основан 1972. године, нове, савремене просторије у јужном крилу УКЦ-а добио је 2016. године, а 2019. године отворено је терапијско одјељење у којем се лијече обољели од карцинома штитне жлијезде и нека друга стања.

"Оснивањем тераностичке лабораторије, у могућности смо да проширимо спектар својих дијагностичких и терапијских услуга", рекао је Станимировић и захвалио руководству УКЦ-а што је препознало ентузијазам и помогло да се у заводу успостави овако савремена лабораторија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана