Успјешно уклоњена авио-бомба из ријеке Сутурлије у Бањалуци

ГС
Foto: Оскар Д. Поздеровић

БАЊАЛУКА - Припадници Сектора за деминирање Републичке управе цивилне заштите успјешно су данас уклонили авио-бомбу из Другог свјетског рата тешку 50 килограма из ријеке Сутурлије у Бањалуци.

Помоћник директора Сектора за деминирање Републичке управе цивилне заштите Драган Кос рекао је новинарима након успјешно изведене акције да су на основу извиђања обављених прошле године дошли до сазања да је ријеч о авио-бомби ознаке СД50 из Другог свјетског рата.

"Након добре припреме, активност неутрализације успјешно је извршена за 10 минута. Ради се о минималној детонацији", навео је Кос који је руководио акцијом.

Он је додао да припадници Сектора за деминирање сваке године уклоне десетак оваквих бомби на подручју Републике Српске.

"Овакве активности радимо низ година, ово је сигурно тридесета авио-бомба оваквих ознака њемачке производње. Наши тимови имају довољно искуства, што смо данас и доказали овом неутрализацијом", рекао је Кос.

Он је навео да се петнаестак година користе стандардизована средства за уништавање.

Шеф Одсјека за послове цивилне заштите у Градсој управи Бањалука и Професионалне територијално-ватрогасне јединице Драган Бабић рекао је новинарима да су прије три седмице добили пријаву за ову локацију коју су прослиједили Републичкој управи цивилне заштите.

"Означили смо терен и заједно са припадницима МУП-а организовали дежурство и обезбиједили локацију, те у међувремену урадили све неопходне припремне активности", навео је Бабић.

Он је додао да је данас евакуисано 30 домаћинстава на том потезу у ближој зони.

"У сарадњи са полицијом смо извршили све мјере за узбуњивање људи", рекао је Бабић.

Он је захвалио припадницима Републичке управе цивилне заштите, МУП-а, Хитној медицинској служби и ватрогасцима који су изашли на лице мјеста како би се све завршило без икаквих проблема.

Авио-бомба заостала из Другог свјетског рата налазила се на локацији изнад купалишта на удаљености око 900 метара узводно од ушћа Сутурлије у ријеку Врбас.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана