Успјешно оперисан пацијент са руптуром анеуризме трбушне аорте

СРНА
Успјешно оперисан пацијент са руптуром анеуризме трбушне аорте

БИЈЕЉИНА - Хируршки тим бијељинске болнице успјешно је извео операцију руптуре анеуризме трбушне аорте код седамдесетосмогодишњег пацијента, што је један од најкомлекснијих оперативних захвата у васкуларној хирургији, саопштено је из бијељинске болнице "Свети Врачеви".

Операцију је извео субспецијалиста васкуларне хиругије Немања Јанковић, уз тим љекара који су чинили васкуларни хирург Јовица Видовић, начелник Одјељења за хирургију Милан
Тодоровић и општи хирург Славиша Дабић.

У анестезиолошком тиму су били доктори Оља Дабић и Далибор Стојановић.

Јанковић је рекао да је ријеч о комплексној операцији анеуризме трбушне аорте, са расцјепом пречника 21 центиметар.

"То је операција која је први пут изведена у нашој болници и која се, због своје комплексности, ради у свега неколико високо-специјализовсних центара у БиХ и Србији", рекао је Јанковић.

Он истиче да се сложеност захвата огледа, прије свега, у едукованости хирурга и анестезиолога за ову грану хирургије, брзој дијагностици, ефектном реаговању од момента пријема пацијента до саме операције.

"Сви остали захтјеви, попут техничких, логистичких морају бити испуњени да би све протекло у најбољем реду и са најбољим резултатом за пацијента", рекао је Јанковић.

Он каже да статистика показује да је у најспецијализованијим центрима, клиничким и универзитетским, смртност код руптуре анеуризме трбушне аорте око 40 одсто.

Након више од 10 дана боравка у болници, оперисани пацијент се осјећа
веома добро и данас је отпуштен са болничког лијечења.

"Изражавам задовољство да је пацијент веома добро поднио операцију, иако у осмој деценији живота, упркос великом губитку крви прије самог збрињавања, и постоперативни ток је био задовољавајући. Данас га отпуштамо кући уз препоруку за кућну његу до потпуног опоравка", рекао је доктор Јанковић.

За пацијента Петра Дујковића ово је нови живот, како је сам рекао, који је добио на поклон захваљујући стручности љекара и медицинског особља бијељинске болнице.

Директор бијељинске болнице Златко Максимовић каже да је у плану да се у бијељинској болници уведу у редовну процедуру операција анеуризме аорте чиме би васкуларну хиругију у овој установи подигли на знатно виши ниво.

"Прошле године увели смо у редовну процедуру оперативно лијечење каротидних артерија, што сада наши хирурзи раде самостално. Створени су сви предуслови - кадар, опрема и простор за увођење у редован рад операције анеуризме аорте и сигуран сам да ће та операција заживјети на нашим просторима", рекао је Максимовић.

Он је истакао да сарађују са најбољим клиникама у регији, укључујући Клинику за васкуларну и ендоваскуларну хирургију Клиничког центра Србија, одакле им повремено, према потреби, долази професор Марко Драгаш са својим тимом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана