Успјешно извршено реструктурисање Сбербанака

Srna
Foto: printscreen

Стални одбор за финансијску стабилност БиХ закључио је данас да је успјешно извршен поступак реструктурисања над Сбербанком БХ и Сбербанком Бањалука, саопштено је из Централне банке БиХ.

- Стални одбор је истакао да су отклоњени сви ранији ризици повезани са претходним власником, а очувана је стабилност банака, обезбијеђена заштита клијената и депонената, а тиме постигнута и стабилност цјелокупног банкарског система у БиХ.

У саопштењу је наведено да Централна банка гарантује монетарну стабилност на начин да је свака КМ покривена евро валутом, да је апсолутно одговорила задатку и без застоја врши снабдијевање готовим новцем све комерцијалне банке у БиХ.

Сви депозити у комерцијалним банкама осигурани су до износа од 50.000 КМ, за шта гарантује Агенција за осигурање депозита БиХ.

Потврђена је безбједност, ликвидност и капитализованост банкарског сектора у БиХ, а банке могу извршити све захтјеве својих депонената, укључујући захтјеве за подизањем готовог новца, и уз уважавање околности у којима се пословање тренутно одвија, одржаће континуитет пословања у складу с потребама грађана и привреде.

На састанку Сталног одбора у Сарајеву анализирано је стање финансијског сектора у БиХ.

Састанком је предсједавао гувернер Централне банке Сенад Софтић, а присуствовали су министар финансија и трезора у Савјету министара Вјекослав Беванда, министри финасија Републике Српске Зора Видовић и Федерације БиХ  Јелка Милићевић, вршилац дужности замјеника директора Агенције за банкарство Републике Српске Срђан Шупут, директор Агенције за банкарство ФБиХ Јасмин Махмузић и директор Агенције за осигурање депозита БиХ Крешимир Шољић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана