Успјешно извршена два ваздушна медицинска транпорта из Бањалуке за Београд

Срна

БАЊАЛУКА- Припадници Хеликоптерског сервиса и љекари Универзитетског клиничког центра /УКЦ/ Републике Српске успјешно су данас извршили два ваздушна медицинска транспорта из Бањалуке за Београд.

Директор Хеликоптерског сервиса Републике Српске Бобан Кустурић рекао је Срни да је први ваздушни медицински транспорт извршен у раним јутарњим часовима из Бањалуке у Београд када је, на захтјев Клинике за општу и абдоминалну хирургију УКЦ-а Српске, трапспортован двадесетједногодишњи пацијент С.С, који је усљед саобраћајне незгоде у коми већ 11 мјесеци.

"Хеликоптером Хеликоптерског сервиса Републике Српске пацијент је успјешно транспортован на Аеродром Никола Тесла у Београду, одакле ће бити пребачен у Москву на даље лијечење", навео је Кустурић.

Према његовим ријечима, тим пилота Хеликоптерског сервиса Републике Српске и љекара УКЦ-а Републике Српске је у току првог транспорта, добио захтјев за још један ваздушни медицински транспорт из Бањалуке у Београд.

"Пацијент је мушкарац иницијала Р.Т. /41/ који је 11. маја примљен у Клинику интензивне медицине за нехируршке гране УКЦ-а Републике Српске због септичног стања на терену акутног панкреатитиса", навео је Кустурић.

Он је истакао да је Тим за ваздушни медицински транспорт брзом реакцијом и координацијом организовао и тај транспорт и у најкраћем временском року пацијент је пребачен са УКЦ-а на Клинику за интензивну његу Прве хируршке клинике Клиничког центра Србије у Београду, под пуном подршком и мониторингом љекара специјалисте.

Примјери попут овог данас показују да иако је број летјелица скроман, припадници Хеликоптерског сервиса и љекари УКЦ-а дају максималан допринос побољшању система здравствене заштите сваког становника Републике Српске.

Бројке из ове, али и из претходних пар година показују да су потребе за летовима све веће из године у годину, што је нарочито изражено у љетном периоду и у сезонама пожара, када се пред припаднике Хеликоптерског сервиса Републике Српске стављају већи захтјеви због широког спектра операција које свакодневно извршавају, те уколико би се број ваздухоплова повећао, спремни су да дају свој допринос у још већем капацитету.

У овој години, закључно са данашњим даном и успјешно изведеним транспортом ова два пацијента, извршено је 35. ваздушних медицинских транспорта.

Припадници Хеликоптерскиог сервиса и љекари УКЦ-а Републике Српске ће наставити и даље одговорно и предано извршавати све пред њих постављене задатке и бити на располагању увијек када се то захтјева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана