Успјешно изведен компликован хируршки захват код дјечака од дванаест година

ГС
Успјешно изведен компликован хируршки захват код дјечака од дванаест година

БАЊАЛУКА - Хирурушки тим Клинике за васкуларну хирургију УКЦ Републике Српске уз подршку Клинике за анестезију и интензивно лијечење извео је веома компликован захват код дјечака од 12 година код којег је детектовано псеудоанеуризматско проширење артеријског крвног суда десне надлактице.

Ријеч је о захвату који је врло риједак посебно код дјеце тог узраста.

- Наиме, прије три године дијете је имало повреду надлактице, те је дошло до оштећења крвног суда десне надлактице. Приликом самог оперативног захвата хируршки тим Клинике за васкуларну хирургију детектовао је патологију - наводе из УКЦ-а.

Ријеч је о псеудоанеуризми односно брахијалној надлактичној артерији која је била величине од четири до пет центиметара, а промјер саме жиле је био око 5 милиметара што је показатељ колико је била велика, преноси РТРС.

Како истичу из УКЦ, оперативни захват је трајао више од два сата. Сам процес додатно је компликовала чињеница да је била слијепљена брахијална вена и нервус медианус (медијални живац) који је у непосредној близини.

- Пацијент је стабилан и ускоро ће бити пуштен на кућно лијечење уз терапијске препоруке. Најважније је да ће наставити са својим животним активностима и дружењем са својим вршњацима - рекао је начелник Клинике за васкуларну хирургију др Миланко Максић.

Хируршки тим чинили су др Миланко Максић, специјалиста васкуларне хирургије, начелник Клинике за васкуларну хирургију, др Александар Кошпић, др Јован Маркановић и Игор Ловрић, специјализанти васкуларне хирургије, инструментарке Маријана Кукрић и Ања Добраш, др Бојан Томанић, специјалиста анестезије, др Огњен Крејић, специјализант анестезије и Александар Караманов, анестетичар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана