Услуге хитне помоћи се не смију наплаћивати

ГС
Услуге хитне помоћи се не смију наплаћивати

БАЊАЛУКА - Због пријава осигураника да им се у службама хитне медицинске помоћи појединих домова здравља наплаћују услуге, Фонд здравственог осигурања Републике Српске строго је нагласио, да су услуге хитне медицинске помоћи за све грађане бесплатне.

- ФЗО Српске услуге хитне медицинске помоћи финансира за све грађане, осигуране и неосигуране, и не смије се дешавати да се услуге пружене у хитној помоћи наплаћују грађанима, без обзира јесу ли осигурани, гдје им је мјесто пребивалишта, у којој установи су регистровани и слично. Истовремено, апелујемо и на грађане да не злоупотребљавају службе хитне медицинске помоћи и да се овим службама обраћају када је то неопходно због виталне угрожености, односно озбиљног ризика по здравље, јер у супротном могу да испаштају пацијенти којима је заиста потребно хитно збрињавање - додају у саопштењу.

Наводе, да домови здравља добијају средства од ФЗО Српске за хитну медицинску помоћ према броју становника на подручју које покривају.

- Упркос томе, уочили смо да има случајева наплаћивања услуга у службама хитне помоћи и оне су од стране здравствених радника евидентиране као услуге пружене на лични захтјев пацијента. Међутим, у службама хитне помоћи не би требало уопште да се пружају ''услуге на лични захтјев'', већ да се збрињавају пацијенти којима је потребна хитна, неодложна здравствена заштита. Напомињемо да се у Интегрисани здравствени информациони систем уносе медицински параметри и подаци о пацијенту и не одређује ИЗИС да ли је пацијент у стању хитноће, нити да ли нека услуга треба да се наплати, већ то искључиво одређује надлежни здравствени радник - наводе у саопштењу.

Кажу, да ова појава није честа, али се спорадично дешава, а Фонд настоји да правовремено реагује како би заштитили права осигураних лица, односно да пацијенти не плаћају нешто што је за њих Фонд већ платио.

- Међу пацијентима којима су наплаћиване услуге било је и осигураних лица старијих од 65 година, дјеце, као и трудница, који су при томе и регистровани у тим домовима здравља, те сматрамо недопустивим да се посебно овим категоријама осигураника наплаћују услуге, јер они не треба да плаћају ни партиципацију, а камоли пуну цијену услуга и то у службама хитне помоћи. Осигуранике обавјештавамо да имају могућност да поднесу захтјев за рефундацију средстава уколико су им наплаћене услуге у хитној помоћи, а ти трошкови ће ићи на терет здравствених установа које су наплаћивале услуге - додаје се у саопштењу.

Фонд ће спровести контроле у свим домовима здравља у којима је примјећено наплаћивање услуга у службама хитне медицинске помоћи и примјењиваће уговором прописане казне у случају утврђених неправилности у раду, пише РТРС

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана