Ускоро зборник радова о одбрани западних граница Српске

СРНА
Ускоро зборник радова о одбрани западних граница Српске

НОВИ ГРАД - О одбрани западних граница Републике Српске у септембру 1995. године нема довољно докумената и Организација старјешина Војске Републике Српске планира да објави као зборник пет радова који су данас приказани на скупу који су организовали представници ове организације.

Предсједник регионалног одбора Организације старјешина Војске Републике Српске Момир Ковачевић истакао је да је 18. септембар значајан датум за Нови Град, али и цијелу Републику Српску.

"Још један датум је важан за нашу локалну заједницу, 25. септембар. Новоградска бригада је тог дана извршила контранапад, када су све јединице биле у некаквом повлачењу и дефанзиви, а затим и вратила 380 километара квадратних, чиме је ослобођена комплетна општина Нови Град и дио крупске", рекао је Ковачевић.

Стеван Тадић каже да је данашњи скуп значајан јер се говори како су брањене западне границе Републике Српске. "Моја замисао је да прикажемо истините догађаје онако како су се дешавали на овом простору", рекао је Тадић. Ратни командант Прве новоградске бригаде, пуковник Ранко Дабић нагласио је да ова тема заслужује пажњу.

"Све јединице су 18. и 19. септембра водиле борбу против хрватске агресије и њиховог упада и стварања мостобрана у рејону Новог Града и Дубици. Новоградска бригада је у исто вријеме водила борбу и са снагама јединица Петог корпуса из правца Крупе према Новом Граду", рекао је Дабић.

Организација старјешина Војске Републике Српске за регију Приједор окупља 250 старјешина, из Новог Града 70

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 15 беба
Рођено 15 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана