Ускоро тендер за нови објекат клинике за психијатрију у Бањалуци

СРНА
Foto: СРНА

БАЊАЛУКА - Тендер за изградњу новог објекта Клинике за психијатрију на локацији Паприковац биће расписан у скоро вријеме, најавио је данас помоћник генералног директора Универзитетског клиничког центра /УКЦ/ Републике Српске Слободан Хајдер.

"Практично су обезбијеђена средства путем Европске инвестиционе банке и дио средстава Владе Републике Српске, као и пројектна документација. Очекује се ускоро расписивање тендера за изградњу новог објекта Клинике за психијатрију", рекао је Хајдер на обиљежавању 20 година Одјељења за дјечију и адолесцентну психијатрију Клинике за психијатрију УКЦ Републике Српске.

Он је навео да се данас обиљежава 20 година од отварања овог одјељења које се бави лијечењем и превенцијом менталних поремећаја, заштитом и унапређењем менталног здравља дјеце и омладине, спроводећи ванболничке и болничке активности.

Начелник Клинике за психијатрију УКЦ Републике Српске Нера Зивлак-Радуловић навела је да је ова клиника једна велика организациона јединица и да има пет одјељења од којих је једно за дјечију и адолесцентну психијатрију.

"То је једино одјељење у Републици Српској које се бави менталним поремећајима дјеце и адолесцената, осим овог одјељења имамо и остала на којима третирамо теже менталне поремећаје из круга шизофрених психоза, афективни поремећај и кризна стања и болести зависности", рекла је Радуловићева. Она је истакла да Клиника за психијатрију прати сва свјетска дешавања у овој области и да у третману дјеце и адолесцената који се лијече у Одјељењу за дјечију и адолесцентну психијатрију не заостаје када је ријеч о Европи и свијету.

"Дјеца и адолесценти имају потпуну здравствену заштиту, а циљ нам је да ширимо наше активности када је у питању одјељење, на дефектолошке и логопедске третмане и амбулантни дио активности", додала је Радуловићева. Шеф Одјељења за дјечију и адолесцентну психијатрију Клинике за психијатрију УКЦ Републике Српске Мира Спремо указала је да је ментално здравље дјеце и адолесцената јако важно. Спремо је истакла да је рад на одјељењу тимски, а циљ што повољнији терапијски исход, као и превенција неповољних токова и исхода патолошких процеса.

"На Одјељењу се примају дјеца до 18 година са свим неуроразвојним поремећајима, са психотичним поремећајима, депресивним и анксиозним поремећајима и због потребних савјетовања и породичних проблема које имају и дјеца и њихове породице", навела је Спремо.

Она је рекла да је капацитет Одјељења осам кревета, што је јако мало, јер у посљедње вријеме има све више поремећаја понашања које захтијева дуготрајно лијечење и смјештај. Спремо је изнијела податак да је годишње на болничком лијечењу у Одјељењу за дјечију и адолесцентну психијатрију Клинике за психијатрију УКЦ око 500 пацијената.

"Амбулантно два дана у седмици прође минимално по 10 пацијената", навела је Спремо и додала да то није занемарива популација која тражи одређени третман. Спремо је рекла да је Одјељење за дјечију и адолесцентну психијатрију Клинике за психијатрију УКЦ Републике Српске наставак Одјељења из осамдесетих година јувенилне психијатрије и отворено је 2002. године, јер је током рата било затворено.

"Реформом менталног здравља у заједници постала је потреба да се отвори и дјечије одјељење и данас обиљежавамо 20 година рада и постојања дјечијег одјељења", додала је Спремо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана