Ускоро појачане контроле изнајмљивања возила

Данијела Бајић
Ускоро појачане контроле изнајмљивања возила

БАЊАЛУКА - Рентакар агенције у Републици Српској све теже опстају на тржишту, јер се уназад неколико година суочавају са нелојалном конкуренцијом, која је из дана у дан све већа, због чега у наредном периоду слиједи појачана контрола инспекције.

Да у овој области влада хаос, свједоче свакодневне објаве нерегистрованих изнајмљивача аутомобила на друштвеним мрежема који нуде своја возила по знатно нижим цијенама него што то раде рентакар агенције, којих у Српској има педесетак.

Министар трговине и туризма РС Денис Шулић рекао је да ће с циљем борбе против сиве економије у том сектору и обезбјеђивања квалитетније услуге у наредна три мјесеца, заједно са републичком и саобраћајном тржишном инспекцијом, посебан фокус бити на откривању људи који аутомобиле изнајмљују на црно.

- Реални број пружалаца услуга изнајмљивања возила у Српској и до десет  пута је већи од броја регистрованих агенција које послују по закону и правилницима који регулишу ту област, а сви знамо да су оне један од саставних стубова наше туристичке понуде - рекао је Шулић након састанка са представницима рентакар агенција, Инспектората и Подручне привредне коморе Бањалука.

Према ријечима предсједника Подручне привредне коморе Бањалука Горана Рачића, већ је одлучено да буде формиран одбор за заштиту интереса пружалаца услуга изнајмљивања возила.

- Овом састанку је претходила сједница Управног одбора Подручне привредне коморе Бањалука и донијели смо одлуку да у оквиру наших органа формирамо одбор који би штитио интересе привредних друштава која се баве услугама рентакара - рекао је Рачић.

Додао је да ће заједно са Министарством трговине и туризма и Министарством саобраћаја и веза настојати да регулишу ту област како би пружаоци услуга изнајмљивања возила имали амбијент за квалитетан рад, а с друге стране, да корисници имају адекватну услугу.

У рентакар агенцијама кажу да посла има, али ни близу колика је потражња, јер се на тржишту појављује све више оних који раде на црно и немају возила која налаже закон, односно да нису старија од седам година, него изнајмљују аутомобиле који већ деценију или двије крстаре друмовима.

Власник компаније “Топ ауто” Бањалука Домагој Боројевић истакао је да нелојална конкуренција представља највећи проблем рентакар агенцијама, које раде по прописима.

- Велики број њих се оглашава путем друштвених мрежа. С обзиром на то да су возила старија и немају никаквих обавеза према држави, они имају простора да спусте цијену и на 20 марака по дану и тако преотимају посао нама који уредно измирујемо све што треба, а при томе нудимо искључиво новије аутомобиле - казао је Боројевић.

Додао је да је цијена изнајмљивања возила у рентакар агенцијама релативна и зависи од врсте аутомобила, дужине трајања најма и релације путовања, а креће се од 50 марака по дану па навише.

Путовања

У рентакар агенцијама кажу да већину клијената чине странци, али да има наших људи који из дијаспоре дођу у родни крај, па им треба аутомобил.

- Клијенти нису ограничени што се тиче путовања нашим возилима. Често се дешава да људи отпутују и до Грчке, Италије или у земље региона - казао је Домагој Боројевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана