Ускоро нове стикер наљепнице приликом регистрације: РФИД технологија спречава злоупотребе

Срна
Ускоро нове стикер наљепнице приликом регистрације: РФИД технологија спречава злоупотребе

САРАЈЕВО - Нове стикер наљепнице са чипом ускоро ће замијенити досадашње које возачи у БиХ лијепе на шајбама приликом сваке регистрације возила.

Овог пута примјеном РФИД технологије у паметном чипу налазиће се сви подаци о возилу, власнику и техничким прегледима што ће спријечити било какве злоупотребе.

Ово је само једна од новина која је предвиђена новим Правилником о регистрацији возила који је крајем прошлог мјесеца донио министар комуникација и транспорта у Савјету министара Војин Митровић.

Досадашњи правилник донесен је прије 13 година и омогућио је да стикер наљепница у виду пластичне фолије садржи само један податак - од када до када је возило регистровано.

"Ова нова наљепница омогућаваће провјеру аутентичности возила. У претходном периоду идентификација се практично вршила само на основу регистарске таблице па се тако дешавало да се таблице ставе на друго возило. РфИД технологијом могуће је даљински очитати и провјерити податке који морају одговарати подацима на возилу.

Ова стикер наљепница има своју и физичку и логичку заштиту тако што је приликом израде заштићен њен физички идентитет, али је исто тако немогуће измијенити њен јединиствени фабрички код што значи да је немогуће да постоје двије исте стикер наљепнице РФИД технологије", рекао је Митровић Срни.

Још важније је што ће помоћу ове наљепнице на возилу бити омогућено да се врши и контрола исправности возила. У самом чипу меморисаће се подаци са било којег редовног или ванредног техничког прегледа што ће спријечити било какве Фиктивно обављене контроле. У складу са најбољом европском праксом, РФИД стикер помаже и приликом контрола у саобраћају.

"Уколико МУП постави инфраструктуру биће могуће даљински пратити локацију возила, правац кретања и провјеру регистрације возила без физичког присуства. РФИД технологија представља практично успостављање јединствене дигиталне платформе за возила што даје широку лепезу могућности, а прије свега омогућава анализу саобраћаја са подацима који су значајни рецимо за полицију, аутопутеве, локалне заједнице", појаснио је Митровић.

Новим правилником који ступа на снагу 1. септембра ријешено је и питање издавања регистарских таблица за олдтајмере. Таква возила имаће ознаку ОТ и шестоцифрени број на регистрацији која неће бити временски ограничена.

Осим што елиминише могућност постојања неосигурних возила, код осигурања од штете приликом проглашења тоталне штете осигуравајућа друштва могу да исплате штету, али истовремено морају о томе обавијестити орган унутрашњих послова.

Тако се практично елиминише могућност да тотално уништено возило касније учествује у саобраћају. Правилником је ријешен и поступак приликом уништавања искоришћених таблица.

"Важно је нагласити да, у овом тренутку, не постоји никаква промјена у погледу регистрације возила. Да би било која промјена заживјела, неопходно је успоставити функционисање новог система стикер наљепнице. Потребно је најмање годину дана за успостављање система и видјећемо како ће се ствари одвијати у наредном периоду. Оно што је сигурно, јесте да ће грађани имати користи уколико овај концепт функционално заживи", наводе из Министарства комуникација и транспорта у Савјету министара.

Посао набавке, расподјеле и персонализације стикер наљепница које ће власници возила плаћати девет КМ, а који укључује и формирање јединственог информационог система, обављаће стручна институција коју овласти ово министарство.

Из ресорног министарства напомињу да нови Правилник ни на који начин неће поскупити регистрацију возила, већ ће тај процес олакшати и учинити ближим грађанима, те је увезати са техничким прегледима, хомологацијом и сертификовањем возила, како би сви подаци били обједињени.

"Намјера Министарства је била да се јавно објаве сви пристигли коментари како би се из њих видјело да су запослени у МУП-у на пословима регистрације преоптерећени наплатом туђих рачуна, гдје је сврха регистрације возила била подређена управо таквим елементима. Надамо се да ће нови концепт подржати грађани, који и јесу у фокусу овог новог правилника", истичу из Министарства.

Појединцима не одговара да се унаприједи постојеће стање

На замјерке Митровићевог замјеника Неџада Бранковића и секретара Игора Пејића које су се појавиле у јавности да нису знали за доношење новог правилника и најаве да ће бити позвана Управна инспекција да изврши надзор, министар комуникација и транспорта у Савјету министара одговара да су проведене све потребне јавне консултације и одржани радни састанци са надлежним органима.

"Те оцјене не стоје, јер је радна група за израду правилника формирана још 2020. године. Мислим да су овдје у питању сасвим други циљеви, које жели остварити Бранковић, јер је у радној групи учествовао и човјек из Министарства, из сектора транспорта који је његов асистент на Факултету саобраћаја. Ако је Управна инспекција надлежна да изврши надзор, апсолутно немам никаквих проблема да се то изврши. Ми смо урадили што се тиче Министарства по процедурама које су предвиђене.

Мислим да су два пута рађене е-консултације, било је састанака са ИДДЕЕА-ом у неколико наврата око усаглашавања новог Правилника, била је и једна радионица у вези са овим правилником, тражена су мишљења од свих МУП-ова, и кантоналних и од МУП-а Републике Српске. Сва мишљења, односно примједбе нису отклоњене, остало је сигурно неких ствари, јер новим Правилником се жели унаприједити постојеће стање, а појединцима сигурно да то не одговара", указао је министар Митровић уз оцјену да свака промјена код људи који тренутно обављају одређене послове наилази на отпор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана