Ускоро нова правила за путовање у ЕУ

Агенције
Ускоро нова правила за путовање у ЕУ

Од посјетилаца из шездесет земаља без виза мораће се пријавити за одобрење прије путовања у 29 европских земаља и платити таксу од седам евра сваке три године, јавља "Ex-Yu Aviation".

Европска унија планира да уведе систем уласка/изласка (ЕЕС) за грађане изван ЕУ од 10. новембра 2024.

Наиме, како по покретању, ЕЕС ће замијенити печате у пасошима дигиталним регистровањем података грађана изван ЕУ кад год уђу и напуштају вањске шенгенске границе, како би осигурали да не остану у шенгенском подручју дуже од деведесет дана у било којем периоду од 180 дана.

Путници ће при првом преласку морати предати биометријске податке о отиску прста и лицу, док ће сљедећи преласци ЕЕС-а захтијевати само скенирање пасоша како би се идентификациони документ упоредио с уписаним биометријским подацима.

Нова правила захтијеваће од грађана који нису држављани ЕУ да се бесплатно региструју путем интернета прије путовања у ЕУ. Постоји забринутост због могућих кашњења путовања због новог ЕЕС-а. Европска комисија предложила је постепено и флексибилно увођење ЕЕС-а како би се смањила почетна времена чекања.

ЕТИАС стиже идуће године

Треба напоменути да је овај развој одвојен од надолазећег покретања Европског система путних информација и ауторизације (ЕТИАС), који би након вишегодишњих одгода требао почети с радом током 2025. године.

Од посјетилаца из шездесет земаља без виза мораће се пријавити за одобрење прије путовања у 29 европских земаља и платити таксу од седам еура сваке три године, јавља "Ex-Yu Aviation".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана