Ускоро финансирање онкофертилитета

Срна
Ускоро финансирање онкофертилитета

БАЊАЛУКА - Фонд здравственог осигурања (ФЗО) Републике Српске први пут ће финансирати здравствену услугу замрзавање репродуктивних ћелија како би обољели од малигних болести могли након терапија и зрачења да постану родитељи, речено је Срни у овом фонду.

Из Фонда наводе да је то, између осталог, предвиђено Програмом за обезбјеђивање биомедицинске потпомогнуте оплодње за 2023. годину, чија ће примјена почети након што Влада Републике Српске донесе одлуку о начину финансирања овог програма.

У Фонду наглашавају да се финансирањем ове услуге у Републици Српској уводи нова област у медицини - онкофертилитет, која има за циљ да сачува и продужи фертилитет код жена и мушкараца обољелих од малигних болести.

-Управо замрзавање репродуктивних ћелија обољелих од малигних болести прије излагања онколошким терапијама и зрачењима пружа могућност да касније осигураници када се опораве могу да добију потомство. Конкретно, нове услуге се односе на замрзавања сперматозоида, замрзавања и чувања ткива тестиса, одмрзавања сперматозоида или ткива тестиса, замрзавања и чувања до десет јајних ћелија, а ове услуге су уврштене и у цјеновник Фонда - наглашавају у Фонду.

У овом фонду подсјећају да је Закон о обавезном здравственом осигурању Републике Српске предвидио да Управни одбор ФЗО уз сагласност ресорног министра доноси Програм за обезбјеђивање биомедицинске потпомогнуте оплодње за сваку годину, а који, између осталог, дефинише начин остваривања права на вантјелесну оплодњу.

Из Фонда наглашавају да је за 2023. годину овај програм већ усвојен и објављен у “Службеном гласнику Републике Српске” и потребно је још да Влада Српске донесе одлуку о начину финансирања, како би предвиђена права могла да почну да се примјењују.

Програм предвиђа и да осигурана лица Фонда здравственог осигурања Републике Српске након два неуспјешна покушаја вантјелесне оплодње имају могућност да, уколико желе, трећи поступак ураде и изван Републике Српске.
Програмом је дефинисан и начин остваривања права на трећи покушај вантјелесне оплодње изван Српске, након два неуспјела покушаја у Републици Српској.

Захтјев за рефундацију трошкова вантјелесне оплодње у здравственој установи изван Републике Српске са којом Фонд нема закључен уговор осигурано лице подноси надлежној пословници Фонда, а уз захтјев, између осталог, доставља неопходну медицинску документацију и оригинални фискални рачун.

У Фонду здравственог осигурања Републике Српске напомињу да се трошкови вантјелесне оплодње рефундирају у складу са цјеновником Фонда и према годинама живота жене.

-Као и до сада, женама до навршене 40. године Фонд финансира поступак у пуном износу, а женама од навршене 40. до навршене 42. године финансира се 50 одсто цијене процедуре, према цјеновнику Фонда. Женама које су старије од 42 године, које добију бебу вантјелесном оплодњом, Фонд рефундира трошкове у потпуности - појашњавају у Фонду.

Као што је било и раније, уколико процедуру вантјелесне оплодње није могуће урадити у уговореној установи у Републици Српској, на приједлог те установе парови могу да ураде вантјелесну и изван Српске и накнадно да рефундирају трошкове.

У Фонду истичу да прегледе, лијечења и савјетовања у сврху планирања породице у потпуности финансира Фонд, па према томе и поменуте нове услуге у потпуности финансира обавезно здравствено осигурање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 17 беба
Рођено 17 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана