Усаглашена процедура за бесплатан пренатални тест за све будуће мајке

Срна
Усаглашена процедура за бесплатан пренатални тест за све будуће мајке

БАЊАЛУКА - На данашњем састанку предсједнице Републике Српске Жељке Цвијановић са министром здравља и социјалне заштите Српске Аленом Шеранићем и директором Фонда здравственог осигурања Дејаном Кустурићем одржаном у Бањалуци финализована је идеја о бесплатном пренаталном тесту за све будуће мајке у Српкој и усаглашени су процедурални кораци за њену реализацију.

- Током данашњег састанка са министром Аленом Шеранићем и директором Фонда здравственог осигурања Дејаном Кустурићем финализовали смо ову сјајну идеју и усагласили процедуралне кораке за њену реализацију - изјавила је предсједница Српске Жељка Цвијановић.

Истакла је да је ово још једна мјера у низу пронаталитетних мјера у Српској.

- Овом мјером желимо постићи да будући родитељи буду спокојни и да своје потомство дочекују на миран начин -истакла је Цвијановић.

Цвијановић је предложила је да Влада Српске у оквиру постојећих програма нових мјера пронаталитетне политике уврсти и мјеру која се односи на бесплатне пренаталне тестове за све труднице у Републици Српској.

Навела је да ће ова мјера бити реализована за оне који желе да прођу кроз такву врсту тестирања и да ће то бити омогућено у склопу здравственог система Српска.

- Ова мјера подразумијева растерећење буџета јер неће родитељи сами морати размишљати на који начин обезбиједити средства за бесплатне пренаталне тестове - рекла је Цвијановић.

Цвијановић је истакла да је њена иницијатива потекла из ранијих разговора са представницима удружења које воде бригу о породици, пронаталитетним мјерама и политикама.

- Као резултат тих консултација изашла сам са тим приједлогом и нашила на одобравање српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, премијера Радована Вишковића, ресорног министра и директора Фонда здравственог осигурања - рекла је Цвијановић.

Предсједница Српске је подсјетила да ово није једина мјера коју је она предложила у области пронаталитетне политике, наводећи да су у питању три покушаја бесплатне вантјелесне оплодње, а резултат тога је више од 1.600 рођених беба у Српској, и то захваљајући подршци Владе.

Шеранић је захвалио Цвијановићевој за иницијативу да се у нове мјере пронаталитетне политике уврсте и бесплатни пренатални тестови за све труднице у Републици Српској и додао да ће те мјере бити реализоване кроз усвајање измјена закона о здравственој заштити и новог закона здравственом осигурању, те кроз адекватна упутства и правилнике.

Он је напоменуо да је нови закон о здравственом осигурању, који је био у Народној скупштини, прошао стручну расправу и предвиђа да ће људима обољелим од малигних болести током боловања бити исплаћиван пун износ плате, као и мајкама које чувају трудноћу.

Шеранић је рекао да је овим законским рјешењем предвиђена погодност за боравак родитеља уз дијете у болници, која је сада до 15 година.

Он је подсјетио да је Цвијановићева предлагала одличне мјере које су реализоване кроз програм дјечије заштите, Фонд здравственог осигурања, материнског додатка, већег дјечијег додатка и 100 одсто накнада за породиље.

Директор Фонда здравственог осуграња Дејан Кустурић рекао је да је мјера коју је предложила предсједник Српске једина у земљама окружења, гдје ће Фонд преузимати финансирање реализацију ове мјере.

Он је навео да је Фонд стабилан захвљујући редовним уплатама осигураника, које су сада значајно повећане, те огромној помоћи Владе, која финансира поменути пројекта и многе друге.

Кустурић је навео да очекује да ће у наредних 10 дана у Народној Скупштини Српске бити усвојен Закон о здравственом осигурању како би поменуте мјере могле бити реализоване.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана