Уручено 26 постхумних одликовања породицама погинулих

Срна
Foto: Срна

ПРЊАВОР - Изасланик предсједника Републике Српске Слободан Жупљанин уручио је данас у Прњавору породицама 26 погинулих бораца са подручја ове општине постхумна одликовања.

Жупљанин је рекао да не постоји значајнија обавеза Републике Српске него да посвећује пажњу борачким категоријама, посебно породицама погинулих бораца и да данашњим чином уручивања 26 одликовања Република Српска изражава захвалност и одаје дужну пажњу породицама за жртву коју су њихови најмилији дали за Републику.

"Да није било те жртве, уз жртву свих оних чији су дијелови тијела и крв уграђени у темеље Републике Српске, српски народ не би данас имао оно што се зове Република Српска и ниво слободе који смо достигли", изјавио је он. Жупљанин је нагласио да у данашње вријеме, нажалост, тај достигнути ниво слободе и права српског народа покушавају угрозити из дијела међународне заједнице и оног дијела који се у јавном дискурсу означава као политичко Сарајево.

"Сасвим је сигурно да Република Српска данас има укупан и институционални и демократски капацитет који може дати адекватне одговоре на све пријатње које долазе", рекао је Жупљанин. Он је истакао да Република Српска никога не позива на рат и не жели га јер о рату причају они који у њему нису били, али да ће Српска користити сва друга демократска расположива средства да заштити оно што је крвљу стварано и за шта су њени хероји дали животе.

Весна Ракић, чији је брат Марио 1992. године погинуо на дервентском ратишту, рекла је да је скупа цијена коју је српски народ платио у протеклом рату и да би сви морали поштовати проливену крв српских бораца, а не дијелити се по страначкој припадности и руководити неким ситним, личним интересима. Начелник општине Прњавор Дарко Томаш указао је да су овакви догађаји какав је уручивање постхумних одликовања опомена да се не дозволи понављање ратних страхота и подсјетио да је у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату погинуло 626 бораца са подручја општине Прњавор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана