Урађен први каталог споменика у Српској

Срна
Foto: Срна

СРБАЦ- Начелник општине Србац Млађан Драгосављевић данас је организовао пријем за представнике Удружења СУБНОР-а из те локалне заједнице поводом изласка из штампе Каталога спомен-обиљежја подигнутих у србачкој општини у помен погинулим борцима НОР-а и жртава фашистичког терора у Другом свјетском рату.

"Обухваћено је 26 спомен-обиљежја на подручју општине Србац и ово је први пут у Републици Српској да је неко урадио овакав каталог споменика који су подигнути од Другог свјетског рата до данас, на чему смо добили похвале и од предсједника републичког удружења СУБНОР-а", рекао је предсједник Удружења Богдан Давидовић и захвалио општини Србац за финансијску помоћ.

Он је истакао да је већина споменика у релативно добром стању и да је доста урађено протеклих година на њиховом санирању.

"Неколико њих је реновирано, нарочито када је ријеч о поправљању слова која су била дотрајала, а имају још свега два до три споменика која би требало уредити. Углавном, стање је сасвим солидно", навео је Давидовић.

Давидовић и предсједник Скупштине СУБНОР-а Боривоје Сладић, који је присуствовао пријему, су, у знак захвалности за подршку у штампању Каталога, начелнику уручили примјерак ове књиге.

На састанку је разговорано и о другим текућим питањима у вези са очувањем тековина Народноослободилачког рата и заједнички је закључак да је потребно и даље радити на очувању културе сјећања, при чему ће општина Србац и даље пружати материјалну и сваку другу подршку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана