Упозорење због обилних падавина у идућој седмици

Срна
Упозорење због обилних падавина у идућој седмици

ФОЧА - Фочанска Цивилна заштита упозорила је становништво у приобаљу ријека да склоне материјална добра, након што су метеоролози за наредну седмицу најавили обилну кишу, јак вјетар и снијег, посебно у Црној Гори, што би могло да узрокује нагли пораст Дрине и њених притока.

Уз упозорење, из Цивилне запштите пренијели су прогнозу Републичког хидрометеоролошког завода, према којој се од понедјељка, 16. јануара, до петка, 20. јануара, очекују обилне падавине уз јак до олујни југо.

Због релативно топлог времена углавном ће падати киша, а снијег само на вишим планинама и понегдје у нижим предјелима на западу, док се највише падавина очекује у уторак и сриједу, 17. и 18. јануара.

Највећа количина падавина очекује се у Херцеговини, понегдје и више од 250 литара кише по метру квадратном, Сарајевско-романијској регији и Горњем Подрињу од 80 до 150 и на западу од 60 до 120.

Врло обилне падавине, понегдје и од 400 до 500 литара кише по метру квадратном, очекују се у Црној Гори.

Ова количина падавина изазваће изливање бујичних водотока, појаву клизишта, као и значајан пораст великих ријека.

Посебно забрињава количина падавина која се очекује у Црној Гори, која може да проузрокује екстреман пораст водостаја ријека у сливу Дрине, наведено је у прогнози Републичког хидрометеоролошког завода, коју је пренијела фочанска Цивилна заштита.

Дуваће умјерен до јак, у вишим предјелима и у Херцеговини олујни југо уз ударе вјетра у уторак и од 100 до 120 километара на час.

Уз захлађење, киша ће у четвртак, 19. јануара, крајем дана, и у петак, 20. јануара, прећи у снијег, уз формирање и нагли пораст сњежног покривача.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана