Упозорење за Сарајево због нездравог ваздуха

СРНА
Упозорење за Сарајево због нездравог ваздуха

САРАЈЕВО - Министарство комуналне привреде, инфраросторног уређења, грађења и заштите околине Кантона Сарајево прогласило је упозорење због веома нездравог ваздуха у Сарајеву и значајног раста загађујућих честица.

На приједлог стручног тијела, упозорење је проглашено за општине Нови Град, Ново Сарајево, Стари Град, Центар, Илиџа, Вогошћа и Илијаш.

Од Башчаршије до Неџарића забрањено је и саобраћање теретних возила чија је највећа дозвољена маса преко три и по тоне, а на подручју општина Стари Град, Центар, Нови Град, Ново Сарајево забрањује се кретање аутомобила чији дизел мотори имају норму еуро два и мању.

Упућен је и апел становништву да редуку кориштење моторних возила.

Препорука је да се избјегава боравак на отвореном у зонама загађења ваздуха, посебно у јутарњим и вечерњим часовима када је концентрација загађујућих материја највећа.

Особама са хроничним респираторним и кардиоваскуларним обољењима, дјеци, трудницама и старијим особама, али и здравим особама, препоручује се да што више времена проводе на свјежем ваздуху.

У општинама, у којим је проглашено упозорење забрањује се одржавање организованих спортских и културних активности на отвореном.

Индекс квалитета ваздуха у Сарајеву, измјерен у 12.00 часова, износи 206.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана